18.02.2015 | 11:31
Борисов плаши с оставка, ако депутатите не гласуват новия дълг от 16 млрд.
Пламен Орешарски нарече аматьорски аргументите на управляващите

НС ще гласува новия външен дълг от 16 млрд. лв. БСП настоя Бойко Борисов да дойде, но той заплаши, че ако не одобрят заема, друг ще трябва да намери пари. В очакване на бурни дебати между управляващите и опозицията срещу дълга, левицата призова премиера да дойда в парламента.

„Да видим, ако не приемат дълга – 6 милиарда до края на годината, ако някой ми покаже откъде да ги вземем, понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност и то още днес“, коментира обаче Борисов преди редовното заседание на Министерски съвет.

Това породи коментари, че той заплашва с оставка. По думите му популизмът има измерения до едно време, оттам нататък са плащания.

За да обясни, че парите са нужни, лидерът на ГЕРБ заяви още:  „Фандъкова открива Северната тангента на София в 1 часа. 8 декември най-късно трябва да е готова тангентата. За студентския празник да пътуват по тангентата тази година“.

Борисов не уточни дали ще отиде в НС. Тази сутрин в парламента първоначално ПГ на „БСП лява България” поиска отпадането от дневния ред за работа на парламента на проекторешението на новия дълг.  От левицата се мотивираха с това, че при гласуването в Комисията по външна политика е бил обявен резултат, който в последствие е бил променен.

„Докладът беше обявен 9 на 9 гласа и точката не бе приета, а след това беше променен”, обясни депутатът Валери Жаблянов.  Както вече стана ясно, не беше зачетен гласът на депутат от БСП, който бил болен, но пратил вота си по имейл.

По думите на Жаблянов с това гласуване ратификацията не е била приета от външна комисия.  Председателят на външна комисия Джема Грозданова обяви, че не подкрепя исканото предложение и че законопроектът е минал съвсем нормално през комисията.

В крайна сметка мнозинството гласува обсъждането за дълга да бъде преместено от точка втора на точка пета в дневния ред. Така се провалиха плановете на БСП, които организират в 11 часа протест пред парламента. С промяната обаче дебатите ще започнат най-рано в 12 часа, а може дори да бъдат отложени за утре.

Договорите, които народното събрание трябва да ратифицира, са подписан от правителството на 6 февруари. Документите са три: договор за дилърство (между България и четирите банки Ситигруп, HSBC, Сосиете Женерал и Уникредит), договор за агентство (между България и Ситибанк, клон Лондон,) и акт за поемане на задължения от Република България.

Мая Манолова от БСП поиска от точката да отпаднат договорите за дилърство и агентство, защото те не подлежат на ратификация, но председателката на НС Цецка Цачева я уведоми, че това може да стане при разискването и гласуването на проектозакона.

По-рано Манолова заяви, че Симеон Дянков всъщност бил един симпатичен човек, в сравнение с Горанов, защото предлагал поне постна пица, а сегашният министър искал да изяде тази на хората.  Бившият премиер Пламен Орешарски пък нарече аматьорски аргументите на управляващите.

1 коментар

  1. иванов каза:

    а дано ама надали

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране