10.10.2018 | 17:08
Борисов подари 43 млн. лв. на Георги Гергов за „Дупката“ във Варна
ГЕРБ пропилява парите на данъкоплатците, за да купи най-скъпия терен за паркинг

В изключително темпо и без мотиви правителството отпусна 43.2 млн. лв. на Варна, с които общината да плати парцела от под 3 дка, известен като „Дупката“, на члена на ръководството на БСП Георги Гергов. Парите на данъкоплатците ще бъдат пропиляни, за да може морската община да изгради на терена … паркинг и площад.  Решението идва по лично нареждане на премиера Бойко Борисов. А причината е политическа – да се спонсорират враговете на лидера на БСП Корнелия Нинова.

До финала за десет дни

Решението беше взето на заседанието на министерския съвет в сряда, веднага след като в петък общинския съвет на морския град гласува да купи терена с пари от държавния бюджет. Краткото съобщение на пресцентъра на кабинета гласи, че допълнителният трансфер за общината е „за разрешаване на инфраструктурен проблем в централната градска част“. Сумата съвпада точно с обявената оценка на парцела.

Отпускането на допълнителните средства не беше включено в предварителния дневен ред на заседанието. Технически предложението е било внесено от финансовото министерство.
Идеята общината да купи „Дупката“ дойде от варненския кмет Иван Портних и беше одобрена скоростно от ресорната общинска комисия „Собственост и стопанство“ миналия понеделник, а в края на седмицата получи санкция и от общинския съвет. Като задължително беше поставено условието парите да дойдат от държавния бюджет.  От финансовото министерство коментираха преди седмица за „Капитал“, че такова искане все още не е постъпвало. Десет дни по-късно обаче ведомството е задвижило въпроса, а финансирането за сделката вече е факт. Така реално имотът на Гергов ще бъде платен с пари на всички данъкоплатци.

Златната „Дупка“

Предвижда се сделката да бъде сключена за самата компания „Централен универсален магазин Варна“, която е собственик на парцела и в чийто капитал влиза и участието й в друга неработеща фирма – „Порт палас“. Самата „Дупка“ е с площ от 2915 кв. м и се намира на бул. „Княз Борис I“ в града. Парцелът стои празен още от 80-те години на миналия век, когато там започна изграждането на варненски ЦУМ, но бяха намерени археологически находки и строителството беше спряно. Гергов участва в собствеността повече от 10 години, като постепенно увеличаваше дела си, но и досега на мястото не е направено нищо.

Въпреки това според общината „ЦУМ Варна“ струва впечатляващите 43.2 млн. лв. Това е цената, определена от независимите оценители Нелияна Иванова и Людмил Велинов по поръчка на общината. Тя се базира на хипотезата, че на парцела може да бъде изградена четириетажна сграда с три нива подземни гаражи, магазини и офиси и че парцелът може да бъде застроен 100%. При изчисленията обаче разходите за виртуалната сграда са занижени, а приходите – завишени.  Реално плановете на общината са там да има площад с подземни места за паркиране.

Политически откуп

От тези факти е видимо, че икономическа логика в сделката няма, затова обяснението е по-скоро политическо. ГЕРБ, които управляват община Варна и държавата, явно дават парите. В средите на управляващите обяснението е, че Бойко Борисов иска да разтресе БСП, а Гергов е опозиционер на лидера на червената партия.

В БСП пък твърдят, че това е сделка, в която в крайна сметка парите няма да стигнат до Георги Гергов, защото имал задължения, включително към влиятелна фигура от подземния свят. Общинските съветници на социалистите във Варна гласуваха срещу решението. „Съдбата на Георги Гергов е в ръцете на пловдивската организация. Това, което беше в моите ръце го направих преди година и половина, когато го изключих от Изпълнителното бюро“, каза лидерът на партията Корнелия Нинова в понеделник. Георги Гергов е председател на областната структура на партията в Пловдив – област. Основни организации на БСП в района вече събират подписи под декларации с искане за неговото отстраняване.

За капак пред БНР общинският съветник Григор Григоров заяви, че „основният печеливш от сделката за дупката е Делян Пеевски, който иска единствения работещ бизнес на Гергов – курорта „Слънчев ден“. Григоров не вдигаше мобилният си телефон за детайли.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране