25.02.2021 | 12:10
Борисов поиска да ни върнат парите за ваксините
Премиерът се оправда с Европейската комисия
”Ние надлежно плащахме, на минутата, солидарно, каквото ЕК ни каже, а сега компаниите се мотаят. Надявам се комисията да действа по-строго, ако трябва да има и съд, за да ни се върнат парите, които сме инвестирали”, каза Бойко Борисов пред журналисти по въпроса със закъснелите ваксини.

Договорите се изготвяха и преговорите се водеха от ЕК, ние бяхме надлежни платци, плащахме това, което комисията ни каже, заяви той. Но не каза, дали при друго планиране и избор на ваксини по настояване на България, нещата нямаха да стоят по друг начин.

Когато трябва най-големите компании да си спазват договорите, се мотаят. Мислим, че договорът е свещено нещо и надлежно плащахме, каза Борисов и допълни, че сега със забавянето процесът се поставя под риск.

Премиерът обяви и че европейските лидери са обсъждали да се направи електронен „зелен“ паспорт за тези, които са преболедували, с антитела или с документа, че са ваксинирани, да не се налага да правят тестове и да бъдат поставяни под карантина.

Готов съм и самолета да изпращаме да идват по-рано, но спорим дали технологията ще бъде спазена както в ТИР-а. Така ще спестяваме по два дни. А с това темпо два дни са 40 хил. души, разясни Борисов.

По думите му днес у нас са дошли 12 хил. дози от ваксината на Модерна, а производителят е обещал снощи, че ще спази договореностите за март.

Не е честно, даже е недопустимо, ако някой даде повече пари, да му дадат повече ваксини, коментира още Борисов, според когото ЕК трябва стриктно да следи това.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране