14.08.2019 | 14:51
Борисов прати Пламен Георгиев за консул във Валенсия и Балеарските острови
Решението е взето на закрито заседание на правителството, бившият шеф на КПКОНПИ няма никакъв опит като дипломат

Правителството изненадващо е изпратило вече бившия шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия. Решението е взето само четири дни след като Висшият съдебен съвет възстанови Георгиев като прокурор в специализираната прокуратура. Вече е публикувано в информационната система на Министерския съвет.

Предложението е внесено от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и не изисква санкция от държавния глава, като при назначенията на посланиците.

Във Валенсия Пламен Георгиев, който няма никакъв опит като дипломат, ще замени Цветелин Цолов. Премиерът Бойко Борисов от години използва практиката да “компенсира” освободени висши кадри с постове зад граница. Той обясни назначенията на бившите шефове на специалните служби на нови държавни постове с аргумента, че им трябва време да забравят тайните.

Мотиви за назначението на Георгиев липсват, а външната министърка, която едва ли стои зад идеята Пламен Георгиев да продължи кариерата си във Валенсия, не е коментирала казуса.

Парламентът освободи Георгиев от КПКОНПИ в края на миналия месец, след като той подаде оставка заради разразилия се през април скандал около имотните му сделки.

Първоначално Пламен Георгиев по съвет на Борисов излезе в отпуск. По това време започна данъчна проверка на шефа на КПКОНПИ за евентуални разминаване между доходите и разходите му.

Проверката обаче не установи нарушения, а той обясни, че е станал жертва на олигарсите.

Георгиев каза, че отдавна е бил решил да се оттегли, но чакал само да приключат данъчните ревизии, за да се види, че е “чист човек”. И уточни, че решението му за напускане е лично и не е било обсъдено с премиера Бойко Борисов.

Решението да бъде изпратен във Валенсия обаче най-малкото е съгласувано с Борисов, като не е ясно какво е наложило само няколко дни по-рано Георгиев да бъде възстановен като спецпрокурор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране