09.09.2015 | 17:35
Борисов прозря: Никой не е посмял да бръкне в раната с горивата
Предупредил митниците да бъдат бдителни за вноса на масла

“Ще прекратим порочната практика за злоупотреби с горивата за отопление и с маркираните горива, ще съберем митата и акцизите и през разходната част на бюджета ще компенсираме всички, които имат нужда”. Така премиерът Бойко Борисов обобщи ефекта на предлагана от правителството промяна в Закона за акцизите и данъчните складове, одобрена на заседанието днес.

Тя предвижда увеличаване на акцизните ставки за енергийните продукти, използвани като гориво за отопление. Целта е да се предотврати използване на тежки и маркирани горива не по предназначение като гориво за отопление, а като моторно гориво.  „Това е тема, която ще ощети група хора… Досега никой не е посмял да бръкне в тази рана, а се правят страхотни злоупотреби”, коментира премиерът.  Финансовият министър Владислав Горанов обяснява, че за такива горива за отопление се плащат 50 лева на 1000 литра, което е над 10 пъти по-малко от 645 лева на 1000 литра стандартна ставка, става ясно от стенограмата.

“Едното е 645, а другото е 50 лева. И тук се правят страхотни злоупотреби. Досега, дето се вика, никой не е посмял да бръкне в тази рана, защото всъщност се явяват фирми посредници, които купуват горивата и ги доставят съответно на ведомствата”, коментира Борисов пред министрите.  И ние си зададохме въпроса – не може ли всички да си купуват гориво на цената която е, да си платят митата и акцизите и накрая на годината като дойде професорът и каже: „За училищата ни трябват 20 милиона отгоре, които сме дали за по-скъпото гориво”, ние вече сме си ги събрали в приходните агенции и си даваме тези пари. Идва армията и казва: „Преди ни давахте толкова гориво на тази цена, разликата ми е толкова…”. Ето, заповядай!, обяснява той.

Борисов се пита дали няма изкушения от държавни, стопански ръководители и всички останали при тази разлика с тези оцветени горива. Премиерът обяснява, че е възложено на митниците днес да бъдат бдителни, след като законопроектът мине през НС, за вноса на масла.  “Защото маслата са с нулева ставка и аз съм убеден, че ще започнат да мешат с масла. Но и там сме се подготвили да ги посрещнем, тъй като сега всичките тези проверки продължават, продължават да се откриват нарушения“, казва Борисов.

Той предупреждава министрите – ще ви потърсят със сигурност да обяснят, че едва ли не ние ще съсипем бедните, болните и тези, които са дотирани. “Не, ще си съберем митата и акцизите и през разходната част ще ги компенсираме – с постановление или в самия бюджет. Има време да се изчисли за разликата и да се прекрати тази порочна практика. За екологията също е добре, защото тези оцветители също влияят на околната среда. С една дума тук няма да има никакъв компромис”, отсича той.

Борисов заявява, че за миналия месец 34 млн. лева повече са събрани от цигари. “Така че, не се гласете да ги харчите, защото пълним и дупките, но и виждате – само за проектирането на инженерното съоръжение по границата в предишната точка даваме четири и половина милиона лева, предупреждава той.  По думите му „парите си вървят“ и затова трябва да се събират повече. Горанов пък обяснява, че с предложеното съотношение за акциза на цигарите се избягва огромният натиск към потребление на контрабандни цигари, който се проявява обикновено при увеличаване на акцизните ставки.

Най-ниските ценови класове до средните няма да бъдат подложени на такъв натиск за увеличение, което ще даде възможност за запазване на пазара на ниво на изсветляване, какъвто успяваме да го поддържаме в последните месеци. Това е водещият мотив за една подобна промяна, коментира той.  Финансовият министър обаче посочва, че нашето акцизно законодателство е така настроено, че разчитаме на много голяма част от постъпления от акциз върху тютюна. Ако с времето склонността към употреба на тютюн намалее в България, ще има възможност и ще се наложи да преструктурираме приходната част на бюджета, за да не разчитаме до такава степен на този приходоизточник. Но засега, при сегашната данъчна система, разчитаме значително като процент от общите приходи на постъпленията от акциз върху тютюневите изделия, изтъква той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране