29.01.2019 | 14:19
Борисов: С магистрала Хемус река от инвестиции ще залее Северна България
Премиерът се похвали с успехите на правителството в присъствието на вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис

Премиерът Бойко Борисов направи любопитен коментар по повод предстоящите евроизбори по време на срещата на правителството с бизнеса, организирана от в. „Капитал“. „Изборите са си избори и там ще си проличи и отношението на хората и всяка една партия какво предлага. Убеден съм, че ще има хора, които ще заложат пари срещу нас. Може да излязат и банкери срещу нас, но ние сме длъжни да правим правилните неща, пък да става каквото ще“, заяви министър-председателят.

Веднага след това Борисов добави, че вярва в инстинкта на българския народ и че „той винаги ще ни води в правилната посока“.

Премиерът използва форума и да се похвали с успехите на правителството в присъствието на вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис. „Данъчните приходи са се увеличили с 50%. Това означава много по-добра работа на приходните агенции. Външният дълг за 2019 г. ще бъде 18,6% и ще ни нареди сред държавите с най-нисък дълг в Европа. Средната работна заплата в сравнение с 2014 г. е нараснала с 47,5%, БВП е нараснал с 39% в сравнение с 2014 г. Приходите от туризма са рекордни“, каза премиерът.

Според него данните на БНБ показвали ръст на инвестициите.  „За първи път износът на България за Германия е по-голям от вноса. Заводите бълват продукция, която се изнася на 100%”, каза Борисов. „Там, където са „Марица“, „Струма“, „Тракия“, където са магистралите, заводите никнат като гъби. В края на март поне 3 лота ще започнем да строим по „Хемус”. Това ще е реката, по която ще потекат инвеститорите към Северна България”, категоричен е премиерът.

Според Борисов по-висша степен на демокрация от ЕС няма. Премиерът говори и за необходимостта от това страната ни да приеме еврото. „Защо е важна темата за еврото? Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим – всички те са с въведено евро. Аз бих задал контра въпрос – кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? – Защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка я доведе до фалит, не данъкоплатците да платят и хората да си изгубят парите, а той да понесе своята отговорност и той да я платят“, каза Борисов.

Сред предимствата от въвеждането на еврото той отчете по-ниските лихви по кредитите, стабилната банкова система и това, че при финансова криза има кой да помогне на съответната държава. „Важното е да дисциплинираме банковия сектор, да не се случва това, което се случи с КТБ. А това няма как да се случи, когато България е в този клуб“, допълни още премиерът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране