10.11.2019 | 23:01
Борисов се хвали с гръцката газова връзка – има тръби за 1 км
Интерконекторът трябваше да е готов последно през 2018 г. Новият срок е догодина

Премиерът Бойко Борисов използва неделния ден, за да се похвали във фейсбук с газовата връзка с Гърция. От обяснението му става ясно, че строежът е започнал, а тръбите за първия километър от трасето за пренос на природен газ са доставени.

Изграждането на интерконектора Гърция-България е сред ключовите приоритети на българското правителство в енергийния сектор. Реализацията на междусистемната газова връзка е от стратегическо значение не само за двете страни, а и за цяла Европа.

Проектът е включен в 7-те топ приоритетни проекта на Европейския съюз в областта на енергетиката. Той ще доведе до реална диверсификация на маршрутите и източниците на снабдяване през Гърция чрез доставки Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие чрез съществуващи и нови терминали в Гърция и Турция.

След като работихме последователно за ускоряване на подготвителните дейности и за осигуряване на необходимото финансиране на проекта, строителните дейности по проекта напредват. Мобилизирана е необходимата техника, стартираха изкопните дейности и е извършена доставка на тръбите за първия километър от трасето на газопровода.

Изявлението е придружено от видеоматериал, сниман с дрон.

Газовата връзка с Гърция, с чийто старт премиерът се хвали, е същият проект, за който се говори от десетилетие като за “приоритет”. За реализацията му работата започна през далечната 2011 г. и едва сега се строи – въпреки важността на проекта и за страната ни, и за региона заради възможността за диверсификация не само на маршрута на газ (какъвто е случаят с Турски поток – б.р.), но и на източника на газ.

Предпоследният план за реализацията на интерконектора – заложен от кабинета “Борисов 3”, бе строежът да е готов по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. То бе през първата половина на 2018 г. Преди това сроковете се отлагаха няколко пъти, а най-актуалният е за до края на 2020 година.

През пролетта на 2018 г. от Азербайджан, откъдето се очаква да са доставките на газ по Южния газов коридор, разклонение на който е интерконекторът, предупредиха, че тръбата трябва да е готова зо началото на 2020 г.

Прогнозните инвестиционни разходи по проекта за газовата връзка са общо 240 млн. евро без ДДС. Част от парите трябва да са безвъзмездно финансиране от Европейската енергийна програма за възстановяване и от Оперативна програма “Иновации и Конкурентоспособност”, както и от собствен капитал на акционерите от проектната компания “Ай Си Джи Би” АД. Компанията е с акционери БЕХ и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon, като дяловете са равни.

На 10 октомври България подписа заем от 215 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка за изграждането на на интерконектора. Тръбата трябва да е с обща дължина 183 км – от Стара Загора до гръцкия град Комотини, от които 140 км са на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/год., а максималният – до 5,5 млрд. м3/год. на следващ етап.

Анонсът на Бойко Борисов от днес “подгрява” утрешната инспекция на строителните дейности, в които ще участва министърката на енергетиката Теменужка Петкова. А е вероятно и самият премиер да се включи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране