06.09.2015 | 0:02
Борисов сравни бежанците със земетресенията и наводненията (видео)
Премиерът: Такъв ужасен свят не е имало от векове, справяме се адекватно

“БСП може би очакват да освободя министрите и гранична полиция, да отида с една пушка на границата и да ги пазя“. Така Бойко Борисов отговори в събота на лидера на БСП Михаил Миков, който предложи премиерът да се ангажира лично с координиране на проблема с нелегалните имигранти. Борисов беше в Габрово да открие нова пречиствателна станция.

Ето и виждането на министър-председателя за бежанската криза и съвременния свят: “Виждате сега цяла Европа, (говорейки за бежанците-бел.ред.)все едно да говориш за наводненията или земетресенията… Полагаме усилия, но живеем във време, в което такова преселение (има), такъв ужасен свят не е имало от векове. Адекватно се справя България. Който е можел по-добре, да се е справял“.

Премиерът вероятно е пропуснал, че за последните 20 години близо 2 милиона българи станаха икономически мигранти на Запад. В самия край на тоталитарния режим стотици хиляди български граждани от турски произход бяха прогонени от т.нар. Възродителен процес, а Втората световна война приключи преди само 70 години. За сравнение за 2015 година България е дала бежански статут на около 13 000 нелегални мигранти.

Освен бежанската криза, Борисов коментира и проблемите в коалицията. “Който иска да ходи на предсрочни избори – да ходи“. Така той отговори на изявленията на представители на Реформаторския блок, че отхвърлянето на антикорупционния закон, иницииран от Меглена Кунева, може да доведе до предсрочни парламентарни избори след местния вот.

Премиерът започна да разказва как е успокоявал министрите от Реформаторския блок през последните дни. Той даде акъл на реформаторите как да работят с АБВ и Патриотичния фронт, които блокираха антикорупционния закон.

 “Това е, когато си в една сложна коалиция трябва повече търпение и повече разум. Вчера успокоих г-жа Кунева (Меглена Кунева), днеска и на Москов (Петър Москов) съм му каза, че всичко друго му се приема, само по две от нещата от ГЕРБ смятат, че може да се направи по по-добър начин.  Става въпрос за болниците в малките населени места и за още едно тежко заболяване, което Москов настоява да се лекува до край. За това Москов е прав и ще се приеме. За другото ще говорим, защото наистина има някои болници, където ние сбъркахме навремето и се създаде напрежение и не искам  това да се повтаря. Но аз му дал дума на него, че това, което той предлага ще се приеме“, каза Бойко Борисов.

Отхвърлена идея на Петър Москов е да се осигурява пълно държавно финансиране само на болници, които предлагат комплексно лечение.

Премиерът Бойко Борисов посвети част от изказването си и на успехите на управлението си.

“Ето Габрово… Направихме гимназия, направихме всичко необходимо. Ако не управляваме, ако не сме на власт, виждате какво става. Събориха КТБ, 3.7 милиарда отидоха взимания на вложителите. За мен успех да е като мина да видя магистралите, като видя ЖП-линиите, площадите. Ето Габрово навремето имаше в центъра едно страшно грозно кръстовище. Сега като мина и видя това кръгово, цветя, градинки, направено хубаво… Променя се навсякъде, където отида.“, заключи премиерът .

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране