21.08.2015 | 10:33
Борисов за ДПС: Когато направят нещо хубаво – ефенди, мерси!
Пеевски взриви обществото с назначаването му за шеф на ДАНС - изхаби се, коментира премиерът

Сведенията за количествата горива, излезли от складовете и продаденото от бензиностанциите се разминават – излиза, че повече количества са поели от складовете към търговците, а по-малко са се продали. Това казаха премиерът Бойко Борисов и шефът на митниците Ваньо Танов пред Нова тв.

Най-силните месеци, когато най-много хора пътуват, има по-малък приход на ДДС при нас, обобщи Борисов. На забележката, че от петролната асоциация ще протестират, той отговори: Когато фактите стават ясни, се разбира защо искат да протестират и кои протестират. Танов очерта три вида измами – имало е нелегални цистерни, от които се тегли гориво и в НАП това не се отчита – това е измамата към държавата.

Втората измама е че вие като зареждате, плащате 20 л а се оказва че са ви налели 17-18, каза Танов.Третата измама е с качествата на горивата. “Във всички бензиностанции които проверихме се оказва, че има прибавени и други компоненти към бензините и газьолите”, поясни той.

В бензините е открито, че има терпентинова фракция, дори до 60 към 40 в една бензиностанция. В пловдивска колонка имало отклонение 100 мл на литър. “Това значи, че ако заредиш 50 л, 5 л по-малко ти слагат”, каза Борисов.

На въпрос дали това важи само за малките бензиностанции или и за големите, министър-председателят отговори: Големите прехвърлят на малките, на ведомствените, ведомствените на големите. Аз винаги първо търся вината в себе си – в държавата. Всеки яде зелката, която му се даде. И се показва, че държавата така толерантно е подходила към всички в петролтния и газовия – не го забравяйте, бизнес… Големите бензиностанции и най-новите колонки които всички много им се радвахме, се оказа, че никой не ги контролира.

Той нарече “негодници” тези, които си манипулират софтуера. Борисов допълни, че екип от прокурори, ДАНС, НАП анализират всичко и са му предложени куп мерки. Ще ги направим ударно и ще ги вкараме в ред. Той призна, че за газьола и керосина ще бъде премахната намалената акцизна ставка, но това няма да промени крайната цена, защото досега разликите са отивали при посредници.

Запитан как е възможно да не присъства Делян Пеевски в доклада на квесторите за КТБ, той отговори: Да са ги написали, ако са открили нередности. Аз мога да гарантирам, че правя абсолютно всичко възможно – през Фонда за гарантиране, през Министерство на финансите… Правим аслоютно всичко да съберем всички цесии. Да приберем парите, които са прехвърлени навън.

Борисов напомни, че “дръпнал” първите 300 млн. още при Дянков. Според него, ако това е станало плавно, а после се очистят нередностите, е можела банката да не падне. Той каза, че държавата и сега крепи няколко банки.

Запитан какво му е на Делян Пеевски като депутат, че е казал, че ще преговаря с ДПС само без него, той отговори: “Какво му е на Цецо Цветанов за вътрешен министър. В един момент обществото се вдигна. Рано или късно постепенно човек се изхабява, изхабява и идва време да дойде друг… С назначаването му за шеф на ДАНС взриви цялото общество. Сега да седне някой да го защитава…”

Той пак благодари на ДПС, че са подкрепили реформата, но се ядосва, че ги слагат в негласна коалиция. “Казваме едно благодаря и спираме да правиме кардинални изводи. Това са неща, които ме дразнят изключително много. Аз съм единственият, който не е правил коалиция с ДПС. Когато направят нещо добро: “Ефенди, мерси и дотам”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране