25.03.2016 | 22:11
Брак по италиански клати лодката
Цв. Цв отвори сърцето си, ще работи за всеки и за всичко

“Труд”: …Възможно ли е да се окажете в брак по италиански с ДСБ?

Цветан Цветанов, ГЕРБ: За мен е важна посоката, в която върви правителството. Премиерът полага огромни усилия. Водим диалог не само с тези, които участват във властта и я подкрепят, но и с всички парламентарни партии, защото национално отговорната политика изисква това. Внушенията, които бяха направени от някои представители на РБ, първо, бяха некоректни. Второ, бяха неуместни. И това, за което ме питахте, е факт – всички структури на ГЕРБ имат усещането за италиански брак по сметка. Те нямат съмнение, че някой е приел да бъде с нас, за да може да осребри участието си във властта. Не смятам, че трябва да позволяваме това, не смятам и че е тема, която заслужава да се концентрираме в нея.

“Труд”: Разбирам, че темата не ви харесва, но съм сигурна, че не харесва и на хората, които гласуваха за ГЕРБ. Вие питахте ли ги дали са съгласни техният вот да бъде пределегиран по отношение на министрите (РБ имат седем министри)?

Цецо: Коалиционното правителство е възможно само ако се направят взаимните компромиси. ГЕРБ имаше принцип – да съставим дясноцентристко правителство. И затова водихме най-сериозни разговори с РБ и парламентарните групи, чиято подкрепа получихме – АБВ и Патриотичния фронт. В тези компромиси премиерът много ясно заяви, когато формирахме кабинета, че ГЕРБ в тясно партиен план понася най-много неудачи и негативи. Изхождахме обаче от тезата, че е необходимо национално отговорното поведение на държавници, които са готови да изведат страната в правилната посока. Истина е, че има превес на заеманите от реформатори постове, но ние никога не сме залагали като философия на управление да разделяме държавата и управлението й на наши и ваши. Това няма как да става, когато сме в една лодка. В противен случай тя ще започне да се клати… За съжаление, има какво още да се желае в областта на синхронизацията.

“Труд”: Какво имате предвид?

Цецо: Ние отворихме сърцата си, за да можем да работим за националните интереси. Някои предпочетоха да заложат на личните си проекти, на личното си оцеляване, на личното си популяризиране. Съжалявам. Ние имаме поети други ангажименти към нашите избиратели и затова може би влязохме в полемика, която е ненужна за обществото.

“Труд”: Ще ми кажете ли какви конкретни сигнали срещу кадри на РБ във властта дадохте на премиера и той обеща ли ви, ако се установят нарушения, тези хора да бъдат отстранени от постовете?

Цецо: Премиерът е натоварен с толкова много отговорности, че никой не може да осъзнае неговата роля в българската политика. Това, което нашата парламентарна група прави, е да подкрепя реформите и да противодейства на популизма, който се опитва да вземе връх над реалните политики. (…)

“Труд”: …Не беше ли по-честно спрямо вашите избиратели да направите правителство на малцинството, вместо да работите с хора, които злословят срещу вас?

Цецо: Това, че някои говорят срещу нас, показва какво е възпитанието им. Не може до вчера да си говорил лошо срещу политическия ти опонент, след това да си заедно с него и да се опитваш да бъдеш в компанията му пред публиката… После да кажеш, че минаваш в опозиция и нямаш никакви ангажименти към правителството. Това са хора без морал, хора, които нямат никаква устойчивост на поведението. Това е като в брака – когато съжителстваш с някого и определяте заедно дългосрочните цели в живота, и двете страни трябва да направят известни компромиси и да се уважава различното мнение. Когато има ултиматуми, няма успешен брак. Ултиматумите водят до крах.

…Най-ценното на един политик е да стъпва по земята и да не забравя откъде е тръгнал. Много са случаите на хора, които, влизайки в политиката, започват да смятат, че са станали по-велики, по-красиви, по-желани. Развалят си собствените семейства, започват да съжителстват с много по-млади жени. Това не се възприема добре от обществото. Политикът не трябва да се главозамайва от постовете, които заема.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране