26.05.2016 | 10:06
Брендо бе осъден за наркотрафик и в Румъния
Букурешкият съд постанови 14 г. затвор на Евелин Банев за 51 кг кокаин

След повторно произнесената му 20-годишна присъда за наркотрафик в Милано през март, Евелин Банев-Брендо получи 14 години затвор по сходно обвинение и от Букурешкия съд.

Соченият в миналото от МВР като “кокаинов крал” бизнесмен е осъден за това, че внесъл в северната ни съседка 51 кг кокаин, предаде Аджерпрес.

Именно заради разследването срещу него в Румъния Брендо бе обявен за международно издирване от Интерпол и докато името му все още стоеше в червения бюлетин на организацията той се яви лично в Миланския съд, за да чуе тамошната си присъда по обвинението му като организатор на наркоканал.

Делото срещу него в Румъния пък започна през юни 2014 г. Той беше изпратен на съд от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма. Разследването е установило, че през април 2012 г. Банев с помощта на неидентифицирани лица е внесъл на територията на Румъния с цел продажба над 50 кг кокаин, става известно от съобщението на БТА за решението от Букурещ.

Наркотикът бил доставен след това на други лица с помощта на българския гражданин Радослав Георгиев Атанасов, който също е изпратен на съд, но предаден на властите в Италия. На имената на двамата са издадени европейски заповеди за арест на 5 февруари 2013 г.

Властите в Букурещ още през 2013 г. поискаха от България Брендо да бъде предаден, за да го изправят пред съда. Тогава Софийският градски съд (СГС) поиска допълнителна информация по случая, за да се произнесе по Европейската заповед за арест на Банев. Отговор от Румъния обаче така и не последва и след 4-месечно чакане СГС окончателно прекрати производството.

Броени дни преди старта на делото му в Италия в началото на март 2013 г., 10-годишната му дъщеря Лара бе отвлечена и след 47 дни в плен изненадващо бе освободена, като така и не стана ясно дали е платен откуп за свободата й. Извършителите на отвличането не са открити и до днес. Докато полицията все още издирваше детето пък, Банев отказа да дава обяснения пред италианския съд, след което бе осъден на две инстанции.

В България той е подсъдим за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, за което на първаинстанция получи присъда от 7 години и половина затвор. Наказанието му обаче бе отменено през 2014 г. от Софийския апелативен съд, след което през м.г. Върховният касационен съд пък отмени това решение и върна делото за ново разглеждане на втора инстанция.

В началото на м.г. стана ясно, че българските власти нямат никаква представа къде се намира Банев, тъй като след оправдаването му по делото у нас, той не е имал забрана да напуска страната и е бил с най-леката мярка за неотклонение – “подписка”. И докато медиите опитваха да разберат къде се намира Брендо, той издаде роман, озаглавен “Съзирам душата на България” и вдъхновен от престоя му зад решетките. В крайна сметка Банев се появи на заседание на САС по делото си в България през септември м.г., откогато отново не е бил засичан от медиите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране