22.05.2019 | 13:25
“Бул инс”: Загиналите в Своге са пътували на автостоп
Застрахователят е платил по 10 лв. обезщетение, защото бил длъжен “да плати нещо”

“Смятаме, че в случая с катастрофата при Своге не е извършван обществен превоз, а става въпрос за споделено пътуване. Няма регулярна линия, няма и “случаен превоз” – всички документи, които ни бяха представени”, показват това. Това заяви изпълнителният директор на “Бул инс” Стоян Проданов пред БНТ. Вчера стана ясно, че застрахователят е платил по 10 лв. обезщетение за трима от 20-те загинали миналата есен в Своге.

“Основанието, което се опитва да прокара “Бул инс”, е по някаква странична наредба. Не знам за какви условия става въпрос, но за да е в сила, по застраховката при злополука трябва да има платена премия и да има констативен протокол от МВР за настъпилата катастрофа. Оттам-нататък се представят смъртни актове и се уточнява кой е наследник – абсолютно проста процедура”, опонира Златина Стоянова от Асоциацията на застрахованите и пострадалите при ПТП.

На изричен въпрос кои документи липсват, Проданов изброи – пътен лист, фактура, договор. “Списъкът с пътуващите е включен в констативния протокол, няма нужда от друг”, отговори Стоянова и иронизира по твърдението за споделено пътуване – сигурно възрастните хора са спрели автобуса на автостоп. Това, което ни е представено като пътен лист, е за съвсем друго пътуване. Чакаме документите, които да докажат, че има обществен превоз, възрази Проданов. Попитан изрично не трябва ли да бъдат платени по 50 000 лева на загинал, както е по закон при сключена застраховка за злополука и след това застрахователят да чака санкции за превозвача, Проданов каза и, че било силно спекулативно да се говори, че “Бул инс” е определила цена на човешкия живот. Ако бъдат представени необходимите доказателства, готови сме да платим, добави той. И подчерта няколко пъти, че съдът е крайният арбитър.

Стана ясно и, че “Бул инс” оспорва пред съда дори плащането от по 10 лева на човек. “Вие трябва да платите, а след това можете да обжалвате, но не го правите”, подчерта Стоянова относно решението на КФН, че “Бул инс” трябва да плати по 50 000 лева на загинал. А Проданов се оплака, че асоциацията, която представлява Стоянова, била упражнила натиск и заплашила с медийна атака. На въпрос дали “Бул инс” има пари да плати, отговорът беше, че е смехотворно да се говори, че няма. За последните 10 години сме платили около 1 млрд. лева обезщетения, посочи Проданов като „доказателство”, че компанията може да плати.

Пред Нова тв близките на пострадалите коментираха още, че документите, които “Бул инс” иска, нямат отношение към инцидента. Те не са наясно и защо след като КФН казва, че всички документи са предоставени, те трябва да събират още такива. Проданов отново подчерта, че липсват документи, които са необходими за обезщетението. Илия Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи поясни, че документите са ясни и такова е становището на компетентния орган КФН. А вицепремиерът Марияна Николова заяви, че категорично не е съгласна с позицията на застрахователя. Щом един пътник има билет, той има застраховка. По думите й, ако бъде заведено дело към застрахователите, то ще бъде спечелено от пострадалите.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране