03.06.2020 | 1:17
Бунтовете в САЩ: Краят на Тръмп или гарантиран втори мандат? (видео)
Два са изходите от създалата се ситуация, но символичното запалване на Полицейския участък в Минеаполис създаде опасен прецедент

Седма поредна нощ в САЩ напрежението с протестите и откровените бунтове заради убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от полицаи расте. Късно снощи президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще активира армията в борбата срещу протестиращите, ако губернаторите и кметовете не могат да се справят със ситуацията, която ескалира стремглаво към гражданско неподчинение и война в последната седмица.

След изказването на президента обаче положението се влоши драстично във всички щати, след като мирните демонстрации рязко се обърнаха на 180 градуса и протестиращите започнаха да рушат и грабят. Всъщност миналата нощ протести имаше в 200 от по-големите градове в САЩ, като голяма част от тях започнаха мирно, но впоследствие избухнаха в агресия. В 140 градове имаше бунтове, като това доведе до въвеждането на стриктни правила за вечерен час в 40 от тях, включително Ню Йорк, където такава мярка се въвежда за пръв път от 1943 г. насам – малко след като САЩ влиза във Втората световна война на страната на Съюзниците след Пърл Харбър.

Към момента в 23 от общо 50-те щата в САЩ са намесени войници от Националната гвардия, чиято цел е да подкрепят полицията и да помогнат в потушаването на бунтовете, тъй  като протестите започват постепенно да излизат извън контрол.

Какво предизвика протестите

На 25 май служители от Трето РУ в Минеаполис – столицата на Минесота – арестуват Джордж Флойд, 46-годишен афроамериканец, след като служител в кафене позвънил на тел. 911, за да съобщи, че той е използвал фалшива 20-доларова банкнота, за да си купи цигари. Само 17 минути след като пристига първата полицейска кола, Флойд е в безсъзнание на земята – притискан и притиснат към земята от полицая Дерик Шовин, опрял в продължение на над 8 минути коляното си във врата на мъжа.

Малко преди това арестуваният крещи: „Не мога да дишам!“, „Моля ви!“, „Майчице!“, „Моля ви, махнете си коляното от врата ми“ и др. Същото викат и случайни минувачи, но апелите им не са приети от униформените. Във видеото се вижда и пожарникар, който казва на униформените си колеги, че „Този човек не диша“ и настоява: „Проверете му пулса!“. Реакция обаче няма. А дошлият след около 10 минути екип от спешни медици, само констатира смъртта на Флойд секунди след като е качен в линейката.

Макар участвалите в това на практика убийство служители на реда да са уволнени и в момента да са дори в ареста, ситуацията бързо започна да излиза извън контрол в следващите няколко дни. Видеото от смъртта на Флойд изглежда се оказа напълно достатъчно да вдигне на крак хиляди афроамериканци, които излязоха на улицата в мирни протести – недоволни от поредното показно, за тях, убийство на техен „събрат“.

Точно 4 дни след смъртта на Флойд, протестиращи буквално запалиха Трето районно управление на полицията в Минеаполис, създавайки жесток прецедент за идните дни. Изгарянето на сградата бе символично за мнозинството от протестиращи афроамериканци, като то даде знак, че „е дошъл краят на полицейската държава“ и че всички последващи актове на насилие са едва ли не позволени.

Гледката в САЩ в момента е покъртителна. В държавата на свободата, „Земята на демокрацията“, както я наричат мнозина, по улиците се води война. Ежедневно, от нощта на 29 май досега, има бунтове в почти всички големи и важни от икономическа гледна точка градове. Протестиращите вече не протестират, а директно се бунтуват против властта, разграбват магазини и нараняват невинни хора. Има убити и ранени полицаи, както и собственици на магазини, чийто единствен грях е бил да се опитат да спрат тълпата от това да рушат собствеността им.

Анализатори сравнително правилно отчитат, че случващото се е следствие на десетилетията таргетирано полицейско насилие спрямо афроамериканците. Подобни демонстрации, организирани от Black Lives Matter, започнаха още през 2014 г. след убийството на 44-годишния в Ерик Гарнър Ню Йорк, който бе поставен в т.нар. „Chokehold” от полицаи – стегнат захват около врата на човек, използван при задържането на граждани, който ограничава дишането. От тогава насам няма година, в която да няма демонстрации, предизвикани от полицейското насилие към афроамерикански, но ескалацията на 29 май 2020 г. е абсолютен прецедент – своеобразен „нов връх“ в напрежението, който и до днес дава отражение в поведението на тълпата в големите градове на САЩ.

Какво следва

По всичко личи, че демонстрациите, прераснали в откровени бунтове в САЩ, скоро няма да спрат и напрежението няма да деескалира. Останалата част на света все повече и повече вижда САЩ като страна, която се обръща сама срещу себе си. Протеститите срещу системното упражняване на насилие към афроамериканци от страна на полицията и расизмът, който все още е силен в Америка, все по често влизат като новини в международното пространство.

И докато и преди в историята – основно през 60-те и 90-те години на миналия век – също е имало случаи, като този, довел до смъртта на Джорд Флойд, то днес ситуацията е различна. Защото всеки разполага със смартфон, а информацията се разпространява със скоростта на светлината по цялото Земно кълбо. Това значи, че докато преди пак е имало насилие, информацията за което е била замитана под килима, то днес информационният поток е драстично по-труден за контролиране, управление и манипулация.

Много е вероятно в отчаян опит да прекъснат разрастващите се бунтовете, властите в САЩ да намесят армията. Стане ли това – обърне ли се насилствено държавата против своите избиратели – изводът е един: Това е краят на демокрацията в познатия на всички ни вид и първа крачка към тоталитарно управление – защитна реакция, причинена от страха на елита от това да загуби властта си.

По думите на Волфганг Ишингер – бившият посланик на Германия във Вашингтон и председател на Конференцията по сигурност в Мюнхен, който преди дни говори пред The New Yorker:


 „Да се надяваме демонстрациите (заради убийството на Джордж Флойд“, уточнение на автора) по цял свят ще помогнат на Вашингтон да си спомни, че меката политическа сила на САЩ е единственото нещо, което ги различава от другите велики сили – от Китай, през Русия до Европа. Ще е истински трагично, ако администрацията на Тръмп превърне огромната, отворила се пред нея възможност в морална абикация“


Ако Тръмп избере да подходи майсторски и успее да потуши мирно, макар и за пореден път, създалото се етническо напрежение – вторият му мандат вероятно ще бъде гарантиран. Ако ли не – следващият президент на САЩ ще бъде от партията на Демократите.

Георги Русчев

1 коментар

  1. уу каза:

    а може да няма повече президент на фащ а също и фащ
    последни напани на една прогнила „държава“ създадена с насилие и кръв

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране