26.04.2021 | 9:23
Чехия: Можем да считаме за доказана българската следа във взрива във Врбетица
Чешките служители на реда са установили връзка между българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев и експлозиите на складовете за боеприпаси в селото

Чешкият президент Милош Земан направи извънредно телевизионно обръщение по телевизионните канали Prima и CNN Prima NEWS във връзка с инцидента в село Врбетице през 2014 г.

„Мога да заявя, че в доклада на Службата за сигурност и информация се отбелязва, подчертавам, че няма доказателства и доказателства на очевидци, че тези двама агенти (бел. ред.руснаците, на които се приписва участие в инцидента) са били на територията на складовете за боеприпаси във Врбетица. Когато помещенията на втория склад бяха прегледани непосредствено преди експлозията, там не беше открито взривно устройство“, каза Земан,цитиран от БНР.

Президентът подчерта, че подозренията относно възможното участие на двама чуждестранни агенти в инцидента във Врбетица са възникнали през последните седмици. „Службата за сигурност и информация никога не е споменавала инцидента във Врбетице досега през последните шест години,“ каза той. Въпреки това, каза Земан, не може да се твърди, че подозрението за участие на двама чуждестранни агенти в инцидента не е сериозно. „От всичко казано не следва, че подозрението за тяхното участие не е несериозно. Първо, трябва да отговорим на въпроса какво са правили тук изобщо. Второ, фактът, че контраразузнаването не е доказало тяхното участие не означава, че те не са влезли на територията на складовете във Врбетица. Полицията разследва хипотезата, че е можело да бъдат отведени там от един от собствениците на IMEX (който е наел складове за съхранение на боеприпаси). Това подозрение трябва да бъде изключено или потвърдено“, допълни Земан.

Президентът не изключи, че скандалът с инцидента във Врбетица може да завърши като игра на специалните служби. В този случай, според него, са възможни сериозни последици за Чехия. Невнимателното боравене с боеприпасите и евентуалното участие на чуждестранни разузнавателни служби се считат за причини за експлозиите във Врбетица. „Работим с две версии – че експлозиите във Врбетица са станали в резултат на небрежно боравене с боеприпаси, и втората версия – че агентите на чуждестранни специални служби са виновни за това,“ каза Земан. Той също така призова по телевизията да се изчакат резултатите от разследването на инцидента във Врбетица.

Според него, чешките служители на реда са установили връзка между българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев и експлозиите на складовете за боеприпаси в селото. „Боеприпасите от складовете във Врбетица трябвало да влязат в България“, каза той. „Има договори за продажба, българският оръжеен търговец Гебрев е платил аванс. Можем да считаме българската следа за доказана“, добави още Земан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране