03.01.2019 | 14:31
Чиновници от четири общини са усвоили 700 000 лв. по европроекти
Най-голяма е сумата, изплатена на служители в Община Габрово – малко над 300 хил. лв. по 23 проекта

Общински служители в четирите общини на област Габрово, участвали в екипи по управление на проекти с европейско и национално финансиране, са „заработили“ близо 700 хил. лв. над заплатите си. Това разкрива в свое разследване електронното издание „За истината“.  Справката е за тригодишен период – от началото на 2015 г. до есента на 2018 г. В единични случаи бонусите са десетки хиляди лева, а размерът им не е пропорционален на стойността на проектите.

Най-голяма е сумата, изплатена на служители в Община Габрово – малко над 300 хил. лв. по 23 проекта. В Севлиево парите са малко по-малко – 271 хил. лв. за чиновници, назначени в екипите на 17 проекта. Служители в общините Дряново и Трявна са получиби съответно 68 хил. лв. и 33 хил. лв. Информацията за проектите и финансирането им от „За истината“ са получили по реда на Закона за достъп до информация. Според публикацията обаче община Габрово си е спестила някои подробности.

Въпреки изричното искане да бъде уточнен размерът на възнагражденията за всеки нает в екипа за управление на проект, от администрацията в Габрово са представили само обобщена справка, от която не може да се извлече детайлна информация. Твърде общите данни показват, че най-голям бюджет за управление е имал проекта „Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда“. Стойността му е 11 млн. лв., а сумата, разпределена между седем общински служители, е почти 61 хил. лв. или средно по 9 хил. лв. на човек.

Други 35 хил. лв. са били разпределени в Габрово между осем служители в местната администрация за работа по проекта „Развитие на устойчив градски транспорт на гр. Габрово“. Стойността на този проект е 13,4 млн. лв., но бюджетът му за управление е почти наполовина по-малък от проекта за съвременна градска среда.

Четирима служители от местната администрация са получили общо 23,7 хил. лв., за да управляват проект „Подкрепа за независим живот“. Бонусите за същия брой служители за работа по „Портфолио за ефективна подкрепа на Малки и средни предприятия“ са 21 хил. лв. Допълнителния доход на петчленния екип, въвел „Комплекс за социално-здравни услуги на деца и семейства“ е 22 хил. лева. 15 хил. лв. е бюджетът за управление на проект „Интеграционни мерки за повишаване на училищната готовност на децата в община Габрово“, разплатени на четирима служители.

В Севлиево най-голямата сума, изплатена за управление на проект, е 66 хил. лв. Проектът е „Прилагане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради“, чиято стойност е 4,7 млн. лева. Финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж“, а парите за управление са получили седем чиновници.

В Дряново Общината е работила по седем проекта, като по два от тях не е имало възнаграждение за управленски екип. Най-много е платеното за управление на проект „Енергийна ефективност на сгради“ – общо 18 хил. лв. на четирима служители.

В Община Трявна са реализирали седем проекта с европейско финансиране. Най-много пари за управление – малко над 15 хил. лв., са получили петима общински служители, наети за работа по „Център за независим живот“.

Наемането на общински служители за работа по проекти е допустимо по три начина – с граждански договор, като допълнително възнаграждение към основния трудов договор или като втори трудов договор.
Дейностите по проекти с европейско финансиране се извършват най-често в работно време, за което общинските служители получават и заплатите си. Това означава, че за едни и същи отработени часове, се плаща два пъти – веднъж по основен трудов договор и втори път – за изпълнението на проект. А допълнителните пари при някои служители са се равнявали и на годишната им заплата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране