19.01.2020 | 20:53
Чия е водата, която ще бъде насочена към Перник?
Правителството подвежда гражданите, че няма да се ползва водата на София, твърдят природозащитници
Сега

Опитите на управляващите да изкарат, че всички само ще спечелят от предложения вариант за водата на Перник, се сблъскаха с вълна от съмнения. Куп отворени въпроси остават след вчерашната среща при премиера Бойко Борисов, след която бе обявен план за излизане от кризата.

Какво бе решено при Борисов?

„Използването на ВиК инфраструктурата на София за транзит на водни обеми от Белмекен до Перник е най-правилното и безопасно решение. Веднага след като Столичният общински съвет вземе решение, ще започне изграждането и на водопровод от Мало Бучино до Перник, който директно да се включи в системата на града, а не в язовир „Студена“. Трасето ще е 13,5 км, ще минава само през терени държавна собственост, а необходимите 25 млн. лв. за изграждането му вече са осигурени. Срокът за изпълнение е до 45 дни. Колегите ме увериха, че ще работят денонощно. Водните обеми на Белмекен сега са много добри, така че нито за тях, нито за София има някаква опасност“, съобщи самият Борисов след срещата.

Какво каза новият екоминистър Емил Димитров – Ревизоро

„Категорично“ – така Димитров отговори в предаването „Неделя 150“ на въпрос на водещия може ли да гарантира, че решението за Перник няма да засегне водата на София и нейното качество. „Това не е вода от София, а се пренасочва от друга каскада. Не е вода на София – само ще я налеем в язовира, оттам ще премине по тръбите и ще замине за Перник“, увери министърът в студиото. И добави, че „кранът ще бъде в „Софийска вода“ и винаги при най-малкото съмнение ще може да се спре“.

Клуб „Балканка“: Министърът лъже. Вода ще се взима от яз. „Бели Искър“

Риболовният клуб „Балканка“, който в последните седмици изнесе много данни за съсипването на водните ни ресурси, обвини новия министър в лъжа. „Не е вярно, че водата за Перник ще се взима от язовир „Белмекен“!“, написаха във „Фейсбук“ от „Балканка“. И обясняват:

„Водата ще се взима от язовир „Бели Искър“, като за целта ще се отклоняват води от деривационен канал Грънчар, които иначе биха отивали към язовир „Белмекен“. Това е нормална ситуация, която често се случва, предвидена за случаи на недостиг на вода за тази част от София, която се захранва от „Бели Искър“. Например – и през януари 2019 пак е било същото.

Тоест, от Белмекен няма как да отиде вода в Бели Искър! Тоест, за Перник ще се взима вода от София.“

От сдружението подчертават, че са солидарни с решението, но настояват правителството да спре да подвежда гражданите.

ОЩЕ ВЪПРОСИ

– Как се харчат парите за Перник?

Нови и нови милиони хвърчат от правителството към региона без никакви разчети и прозрачност. Например цената от 2 млн. лв. за километър водопровод за 300 литра в секунда се коментира масово като пладнешки обир.

– Какво става с ремонта на стената на язовир „Бели Искър“?

За този „спешен“ ремонт се говори от почти три години, без да се прави нищо. През 2017 г. прокуратурата извърши специална проверка на язовира и заключи следното (по думите на тогавашния зам.-главен прокурор Ася Петрова): „Безспорно сме установили и то на база на технически документи и на доклад на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, че състоянието на този язовир е неизправно, частично работоспособно. Имаме експертен доклад, с този доклад разполага и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за това състояние. Съгласно Закона за водите язовирни съоръжения, които са в това състояние, следва да бъдат подложени на ремонтни и укрепителни дейности. Второ – следва да се ограничи натоварването на язовирното съоръжение.“

След земетресението в Самоковско отпреди няколко седмици, прокуратурата отново обяви, че проверява изправността на язовира.

– Откъде ще черпи вода промишлеността на Перник?

Удобно властите премълчават дали байпасът за Перник означава, че пернишките предприятия отново ще могат да включат водозахранването си към язовир „Студена“. „Стомана Индъстри“ упражнява засилващ се натиск към местните и националните власти да й бъде върнат достъпът до водата на язовир „Студена“. Не се прави нищо за възстановяване на нейните първоначални водоизточници – язовир „Пчелина“ и язовир „Бушляк“. Язовир „Пчелина“ е пълен, но съоръженията, необходими за довеждане на вода от него до „Стомана“, са разграбени за скрап, а предприятието няма интерес да бъдат възстановени, тъй като ще трябва да плаща повече за вода.

– Защо чак сега се предлага решение?

Кметът на Перник поиска градът да бъде включен към системата на София на 11 декември. Тогава от „Софийска вода“ заявиха, че това е трудно изпълнимо и въпросът бе заметен далеч от общественото внимание. 5 седмици по-късно същият вариант се представя като единствения възможен. Защо той не бе обсъден сериозно още преди месец, а се чака язовир „Студена“ окончателно да стигне мъртвата си точка?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране