29.12.2020 | 14:19
Covid-19 погуби и ексцентричния художник Папа Жан
Той беше една от нестандартни личности в съвременната ни арт история

Художникът Иван Георгиев, известен на широката публика като Папа Жан, си е отишъл от този свят на 63-годишна възраст на 23 декември. Той не е успял да се пребори с коронавируса, става ясно от публикации във Фейсбук на негови приятели и близки.

Папа Жан беше една от нестандартни личности в съвременната ни арт история. Познаваше се с голяма част от българския и световен елит, който го ценеше.

С четката си увековечи на портрети много исторически и съвременни личности, сред които Христос, Дева Мария, Буда, Баба Ванга, Иво Карамански, Ван Гог, Пикасо, Мерилин Монро, Салвадор Дали, Цар Симеон, Ленин, Алла Пугачова, Шаляпин, Джуна, Владимир Димитров-Майстора, Ейбрахам Линкълн, Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт, Бил Клинтън, Тодор Живков, Владимир Висоцки, Лили Иванова, Филип Киркоров и други.

Освен като художник, Папа Жан се изявяваше в поезията, прозата, езотериката, философията…

Самият той представяше себе си и като търговец, бизнесмен, колекционер, меценат, космополит, природолюбител, растениевъд и кулинар.

Извън творчеството му, Папа Жан се е занимавал с борба, културизъм, плуване, триатлон, източни бойни изкуства, йога. Завършил е финанси и кредит и социално дело във Висшата стопанска академия „Димитър Ценов“ в Свищов. Бил е социален работник, бетонджия, залесител, комсомолски секретар…

В своя личен сайт Папа Жан описвасебе си като световноизвестен авангарден български художник, поет, писател, философ, режисьор, целител и главен светъл маг на България, който е създал нов стил в световната живопис и във философията на живота – енергетичен лизизъм.

Папа Жан бе професор по езотеризъм и екстрасензорна медиаторика в Международната академия на алтернативните науки в Москва. На 21 март 2000 г. получава званието академик и ордена „Новият Елит на Русия“, връчен му от прочутата руска ясновидка и астроложка Евгения Давиташвили-Джуна.

С указ на руското Федералното събрание Папа Жан е назначен за главен експерт по въпросите на културните отношения между Русия и България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране