01.06.2019 | 0:21
Дайнов: Борисов си търсеше повод да изхвърли Цветанов, който се беше главозамаял
Фактът, че в силни за ГЕРБ райони резултатът от евроизборите е слаб, е повод Борисов да махне Цветанов и да остане отново демиург на партията

Водещ: След разговор с председателят на ГЕРБ Бойко Борисов Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове в партията. Оставката е депозирана и приета от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов благодари на Цветанов за свършената работа през годините, след това Цветанов благодари за 13-те години съвместна работа в ГЕРБ. Мой гост е политологът Евгени Дайнов. Г-н Дайнов, как намирате вие подадената оставка на Цветан Цветанов?
Евгений Дайнов: Аз мисля, че тя можеше да бъде избегната само при някакво истински блестящо безпрецедентно представяне на ГЕРБ на изборите. Защото е очевидно, че Бойко Борисов търсеше повод да обезсили Цветанов, който се беше главозамаел, имайки превес, че няма кой да го накаже за каквото и да е било. Но тъй като се случиха две неща – първо Бойко Борисов лично спаси кампанията, след като наруши закона и в качеството си на министър-председател, ползвайки държавни ресурси, пое партийната кампанията на ГЕРБ на ръчно управление. И второто, което се случи е че в области като Велико Търново, Плевен, където Цветанов винаги е бил много силен с партийната организация зад гърба си, той се представи много лошо. В Търново ГЕРБ побеждава БСП с 86 гласа, което е някак си селска разлика. Фактът, че Бойко Борисов спаси кампанията на ГЕРБ лично и че в силни за цвета му райони резултатът беше слаб дадоха повод на Бойко Борисов да махне втория човек и да остане отново демиург на политическа партия ГЕРБ.
Водещ: Подаването на оставката обаче заличава ли скандалите свързани с корупция и злоупотребата с власт?
Евгений Дайнов: Докато Бойко Борисов и негови приятели контролират наказателните органи на държавата, като МВР, ДАНС, Прокуратура, може и да заличат. Защото забележете по обичай, който бяхме забравили от тодорживковско време насам, при Бойко Борисов се направи така, че партията решава кой е добър и кой е лош, а не законът да решава кой е нарушил закона и кой не е нарушил. Затова всички тези прокурорски преследвания са за посочени хора по политически причини. Ако няма политическа причина, поради която Бойко Борисов да посочи с пръст Цветанов и да каже: „я го вижте този дали е нарушил закон“, аз очаквам и всички български граждани да очакват Цветанов да не бъде разследван от органите на закона.
Водещ: Ако оставката на втория човек в ГЕРБ се беше случила преди европейските избори, дали ефектът и щеше да бъде по-полезен за ГЕРБ?
Евгений Дайнов: Аз мислех тогава какво бих направил на място на Бойко Борисов, точно преди изборите бих направил нещо дръзко. Бойко Борисов избягва, не умее дръзки действия. Аз на мястото на Бойко Борисов щях преди изборите да махна Цветанов от всякъде, да изляза в някаква отпуска като министър-председател и с личния си автомобил, който си плащам лично, с лични средства да поема ръководството на кампанията. Тогава резултатът щеше да бъде може би по-добър, защото щеше да бъде по-ясно кой каква отговорност точно носи. Но Бойко Борисов направи смесен вариант и постигна смесени резултати.
Водещ: Според лидера на НФСБ Валери Симеонов „в ГЕРБ оставките по принцип са принудителни“, вие как мислите принудил ли е Борисов Цветанов да напусне ръководните постове?
Евгений Дайнов: Знаете ли аз не вярвам нито за секунда, че са възможни оставки, особено по висшите равнища на ГЕРБ поради някакви лични причини и разкаяния и прочие. Там всичко е волята на вожда или подаваш оставка, защото си представяш яростта на вожда и гледаш така малко да се покриеш от тази ярост или вождът ти казва: „подавай оставка, защото ми писна от теб, хората ме намразиха, заради теб“. Това са двата варианта за подаване на оставка в ГЕРБ и очевидно в този смисъл Валери Симеонов е прав.
Водещ: През годините обаче Цветанов беше определян от много анализатори като естествен наследник на Борисов, като лидер на ГЕРБ. Заговори се дори за втори властови център в партията, директно под контрола на Цветанов. Какво се случва обаче сега, каква според вас е именно причината Цветанов да реши да се откаже от тези постове?
Евгений Дайнов: Не е решил да се откаже, Бойко Борисов му е казал да се откаже. Вижте сега, хайде и аз да ви попитам нещо, някой диктатор някога успявал ли е да уреди наследник? Изключително редки са тези, в Северна Корея например, но там учредиха династия, то се предава по наследство в семейството. Когато направиш авторитарна власт, когато установиш диктатура, хайде на Бойко Борисов е сравнително мека, но и тя е диктатура, веднага излиза изключително неприятен проблем – всичко зависи от теб, но дотолкова зависи от теб, че когато престане да те има всичко ще се разпадне на секундата. Това е проблемът, който всички диктатори имат, нито един не го предвижда, но накрая се натъкват на него. Не може да има нормално мирно предаване на властта, а и много трудно може да има нормално овластен втори човек, след като всичко зависи от първия. Бойко Борисов се натъкна за пореден път на ограниченията на модела всевластие, който той изгради. В тази власт може да има само един Бойко Борисов всичко зависи от него, цялата отговорност е негова и той не може да предаде властта на някой друг, защото всичко ще се разпадне веднага.
Водещ: Следвайки действията на премиера Борисов, какво цели той сега? Някой казват – сега Бойко Борисов цели да изчисти образа си или лошия имидж на партията. Вие какво мислите?
Евгений Дайнов: На Бойко Борисов на физиономията му се е изписало от много време, че му е писнало.
Водещ: От какво?
Евгений Дайнов: От това да носи цялата отговорност, да е най-видимият човек, от него да се очаква всичко, да помирява задкулисни интереси, да напасва задкулисни интереси, да помирява групировки и т.н., то си е уморително. И аз мисля, че е автентично и не ни лъже, като казва, че иска да си ходи и да остави път на младите. А може би е достатъчно наивен, защото той няма политическа култура, нито политически знания за политическата история поне. Може би наистина си представя, че ще излъска партията и ще остави я някому. Което няма как в този модел на дейност да се случи, няма да се допусне. Той подрежда всеки ден толкова мощни могъщи задкулисни играчи – част от тях полубандити, част от тях свързани с външни интереси на държавата, как ще позволят те например той да предаде властта на Дончев? Как ще стане тази работа, няма да стане, няма да го допуснат, но той си мисли, че може да извърти с едно голямо чистене на партията да остави някого.
Водещ: Тази оставка ще се отрази ли на ГЕРБ по някакъв начин? Защото самият Цветанов говори за работещият политически модел, който са изградили през годините, самият той е от тази верига, от тази партия, която е изградила този модел?
Евгений Дайнов: Работи докато Бойко Борисов е отгоре, всичко ще блокира, когато Бойко Борисов не е отгоре. Ние наблюдаваме, аз малко като историк гледам на картинката – има нещо много важно, което се случва в ГЕРБ в момента, което показва, че Цветанов никога не е бил втори център и не е бил виждан като втори център на власт в партията и то е следното – върви спонтанно и истерично усилие вътре в ГЕРБ да се изгради култ към личността на Бойко Борисов. Вече всеки ден от гербаджии и най-вече от гербаджийки аз чувам по новините и по предаванията: „чакаме анализа на лидера, чакам разпореждане на лидера, той само лидерът знае и ще реши кога да ви каже, ние изпълняваме волята на лидера“. Когато се изгражда култ към личността и той не е спуснат отгоре от Бойко Борисов, а той не го е спуснал той, когато спонтанно отдолу извира култ към личността на вожда, това означава, че цялата организация се чувства в страх, в паника, че няма да може да просъществува. И това е обяснение за много от странните, противоречивите, разнопосочните реакции на ГЕРБ. Спечелиха изборите не им личи, уплашени са. И този култ към личността е последният спазъм, че на уплашените хора, че тяхната организация си отива, това беше положението и при Тодор Живков, 80-те години, точно преди края уплашените негови подупечени започнаха да развиват истеричен култ към личността на Тодор Живков, не ги спаси.
Водещ: БСП се върна в парламента, искайки оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради казуса с партийните субсидии. Как коментирате действията и исканията им и тук можем ли да кажем, че важи методът на проба-грешка от страна на левицата?
Евгений Дайнов: Това е изумително смешна история със субсидията. Пристигали са повече пари от необходимото, счетоводството на БСП в случая ги е осчетоводявало, неговият счетоводител е виждал, че влизат повече пари, отколкото трябва, а сега те не знаели и били толкова възмутени, че щели да искат оставката на министъра. Това са абсолютни смехории и признак за смайващата идейна нищета и политическа убогост на БСП, която пролича още когато Корнелия Нинова се опита да я превърне в национал-социалистическа формация, пролича и по време на европейските избори, по време на които БСП, атакувайки ГЕРБ, потъна в такива битови истерии.
Водещ: И някак си европейското остана в страни като че ли на всички кампании.
Евгений Дайнов: Нямаше нито едно политическо изказване, свързано с някаква европейска рамка на нещо си. Нито едно. Всичко бяха битови истерии, карат се, така както в село Миндия имаше подобни ситуации преди години – карат се едната кооперация с другата кооперация, а и двете са фалирали. Та БСП е в това положение. Напълно паднала партия, безпомощна, каквато не съм я виждал аз от 1997 година насам.
Водещ: А сега какво очаквате да се случи, след като и лидерът им подаде оставка – Корнелия Нинова?
Евгений Дайнов: Интересно ще бъде, тя е паднала тази партия, тя е на пода, тя е в нокдаун, може би и в нокаут. Интересно ми е да видя накъде ще се размърда. Нямам никаква представа, но в момента тази партия е жив труп – тяло, което няма централна нервна система.
Водещ: И какво се случва – ГЕРБ са уплашени, БСП са нокаут, Картината не изглежда добре.
Евгений Дайнов: Защо да не изглежда добре? В Европа се случват аналогични неща. И ЕНП, и ПЕС ядоха голям бой на тези избори. Хората просто избират по-съвременни, по-модерни политически сили.
Водещ: Виждате ли такива в България в момента?
Евгений Дайнов: Виждам, разбира се. В „Демократична България“ са събрани три такива.
Водещ: Изненада беше наистина резултатът им на тези избори.
Евгений Дайнов: Не, въпросът е, че там са събрани този тип партии и личности, които в Европа в момента са голямата новина и големите победители. Така че имаме и това. Вярно, мъничко засега, но го имаме.
Водещ: Мария Габриел получи най-много преференции на евровота, Сергей Станишев стана втори в евролистата на БСП. Какво показаха преференциите?
Евгений Дайнов: Преференциите действаха в повечето партии традиционно, тоест подкрепиха определения за водач на листа. Голямата изненада беше в БСП, където от пети Сергей Станишев стана втори, което взе главата на Корнелия Нинова, защото тя до последно очевидно мислеше да стовари вината върху Сергей Станишев, да каже – ето, сложихме го в листата, всички гласуваха против нас. А се оказа, че Сергей Станишев е привлякъл допълнителни гласове към БСП, които сложиха преференция за него, иначе най-вероятно не биха гласували изобщо. А се оказа, че е вторият човек в листата. И Корнелия Нинова затова е в шок, тя видя, че партията не е нейна.
Водещ: А чия е партията?
Евгений Дайнов: Партията донякъде е на Нинова, донякъде е на Сергей Станишев. Въпросът е защо Нинова не виждаше това, което се виждаше с просто око, което аз го виждах обикаляйки страната, защото избягвам да се задържам в София – виждаше се навсякъде, че Нинова трудно я приемат партийната членска маса на БСП, понеже тя не е отгледана от тях. Тя е кадър на всеки активист на социалистическата партия извън София ще ви каже – а, ама тя дойде от СДС, тя е седесар. Тоест те не й вярват докрай. Приемат я, решиха да я видят накъде ще ги поведе. Но междувременно Станишев смятат, че е отгледан от тях си, а пък той стана европейски човек, и в известна степен това ги ласкае. И в тази ситуация този външен човек на БСП – Корнелия Нинова, на тази култура, която е отделна субкултура на БСП, реши, че партията е нейна. Ами не е.
Водещ: Какви, господин Дайнов, според вас ще бъдат приоритетите в управлението до местните избори, които предстоят наесен?
Евгений Дайнов: Приоритетите на управлението на ГЕРБ, така ли?
Водещ: Да.
Евгений Дайнов: Да си изчистят имиджа. Те не управляват. Нещо да са управлявали от началото на този мандат? Те крепят положението колкото да оцелеят. Не очаквам никакви управленски инициативи. Очевидно е раздвижването на ДПС на фона на управленските инициативи – предложението за намаляване на ДДС и безплатни детски градини. Очевидно е, че ДПС в близките месеци ще се позиционира като компетентна управляваща партия, която умее да управлява. ГЕРБ ще бъдат все същото – крепим стабилността и режем лентички.
Водещ: Очаквате ли още кадрови промени?
Евгений Дайнов: Говорихме си с хората в кафенето в съседното село Мерданя, че всички избори, каквито и да са резултатите, имат един много голям плюс в България – „разбутват нечия кочинка“. Сега всички „кочинки са разбутани“, освен евентуално на ДПС и на „Демократична България“. И ще видим тези „кочинки“ какво ще стане от тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране