11.02.2015 | 14:06
Данните от „Червеи“ са „изчистени“ в ДАНС
Близнашки е сигурен, че са следени протестиращи, Румен Петков призова всичко да се разсекрети

Данните, събрани от звеното „Технически операции“ в ДАНС в рамките на добилата скандална популярност и продължила незаконно 300 дни разработка „Червей“, са „изчистени“ и не е ясно къде се намират в момента. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов в сряда пред БНР.

Той потвърди неофициалната информация, че въпросните специални разузнавателни средства (СРС), които в момента са обект на разследване в Софийската градска прокуратура (СГП), са реализирани от агенцията.  СРС-тата са поискани от МВР и разрешени от председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.

„Аз разбрах, че на премиера е докладвал вътрешният министър, а доколкото знам СРС-тата са експлоатирани от ДАНС. Някой ще ги пита ли какво е имало в папките на ДАНС? Аз да ви кажа – няма нищо. Какво събраха за 300 дни и къде го занесоха? Защо не е в папките на ДАНС?“, попита риторично депутатът от Реформаторския блок.

Подобно на първоначалните му изявления по темата от миналата седмица, Атанасов продължава да твърди, че „въпросната разработка „Червей“ е тази оперативна комбинация, чрез която е събирана информация за протестите – прилагани са СРС-та по отношение на лица, свързани с протестите“, уточнявайки, че няма предвид подслушване.

Преди ден от прокуратурата съобщиха, че по случая е образувано разследване, тъй както са открити данни за незаконно поискани и експлоатирани специални разузнавателни средства, чиито обект обаче не били физически лица, а „автоматизирана информационна система“. Макар че от държавното обвинение не уточниха подробности, очевидно съществуват подозрения за извличане на данни от информационния масив на МВР в нарушение на закона.

Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Веселин Вучков вече съобщиха лаконично, че проверката в Дирекция „Сигурност“ на МВР (бившата „Вътрешна сигурност“ – бел.ред.), поискала използването на въпросните СРС-та, е открила сериозни нарушения по случая.

За разлика от Вучков, който вече обяви, че „по отношение на тези протестиращи на територията на цялата страна имаше някакви мероприятия, включително и от страна на службите“, Борисов коментира в понеделник, че не става въпрос за проследяване на демонстранти. По думите на Атанасов пък, премиерът е бил подведен по този въпрос.

„Нямам никакви съмнения, че са били подслушвани протестиращи… Аз на няколко пъти констатирах, че се осъществява подслушване, за мен това не е спорен въпрос“, включи се с коментар по темата и бившият служебен премиер Георги Близнашки, който бе изявен активист от антиправителствените протести срещу кабинета „Орешарски“.

Той дори посочи, че е засякъл на два пъти опити за подслушване, като информацията се е подавала до медиите, за да се предизвикат скандали, без обаче да уточни кои конкретни случаи визира. Според бившият кадър на БСП по-важно е какво е останало като следи в архивите на службите.

„Нека да видим какво се е случило, защото става ясно, че не става въпрос чисто и просто за обичайното подслушване, а за нещо много по-сериозно“, каза в сряда Близнашки, цитиран от агенция „Фокус“.

Петков: Главният секретар на МВР не е в час; Лазаров: Нищо не знам

Според бившия вътрешен министър и зам.-председател на АБВ Румен Петков пък цялата разработка „Червей“ трябвада бъде разсекретена „сега и веднага“. Коментирайки многобройните изявления на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, че няма никакви данни за използването на СРС-та по подобна разработка, той отбеляза, че професионалният ръководител на МВР „очевидно не е в час“ и е бил заобиколен в случая.

„Трябва да се разбере кой е заявителят на операцията, какъв е обхватът, какви средства са използвани. Това се разсекретява веднага и то с пълна гаранция, че нищо не е унищожено. Този, който е засекретил това нещо около „Червей“, той трябва да го разсекрети“, заяви Петков в сряда пред бТВ.

Добавяйки, че не иска да дава „своя принос за създаването на хаос и внушение“, бившият вътрешен министър все пак коментира, че „има институции, които трябва да кажат всичко, а не да подхвърлят на медиите информации парче по парче, за да се харесат на всичките“.

Междувременно самият Светлозар Лазаров за пореден път декларира пред журналистите, че не разполага с никаква информация по случая „Червей“ след края на редовната съвместна среща с представители на митниците при премиера Борисов по линия на борбата с контрабандата и организираната престъпност.

„Нямам информация по конкретната разработка, не е минавала през мен, грубо казано. Не разполагам с данни какъв е обектът на разработката, предметът на дейността, която се е разработила и така нататък. Дирекция „Вътрешна сигурност“ на практика е пряко подчинена на политическото ръководство и аз нямам информация какво се е случило“, заяви главният секретар на МВР.

Попитан за данните, които се съдържат в източваната чрез въпросните СРС-та „автоматизирана информационна система“ в силовото ведомство, той отново демонстрира, че е абсолютно незапознат с темата: „Нямам информация за коя система става на въпрос. Нямам, разбира се, откъде да имам. Не съм бил информиран и не е необходимо да бъда информиран в крайна сметка, защото дирекция „Вътрешна сигурност“ и дирекция „Инспекторат“ са на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи“.

Парламентарната комисия за контрол на службите и специалните разузнавателни средства ще се занимае със скандала на заседанието си в четвъртък, става ясно от програмата й, публикувана в сайта на Народното събрание. Предвидено е изслушване на ръководителя на Бюрото за контрол на СРС-тата Бойко Рашков, който също е изготвил доклад по случая с „Червей“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране