24.06.2024 | 19:26
Демерджиев пита МВР: Как Брендо е влязъл в България?
Има реална заплаха за живота на Борисов, щом го пазят снайперисти. Охраняват се и други политици от бившата Сглобка

„Мисля, че Атанас Атанасов не трябва да пита президента, а вътрешния министър Калин Стоянов относно охраната на Бойко Борисов. Дали и кои политически лидери получиха охрана още при сглобката, какво налага тази охрана?“, каза в предаването „Лице в лице“ адвокат Иван Демерджиев, бивш служебен министър на правосъдието и бивш служебен министър на вътрешните работи.

„За два дни загинаха две жени в условията на домашно насилие. Там нямаше и един полицай. На този фон политическите лидери засилват охраната си. Отговорите ги дължи вътрешният министър. Странно, че не го питаха толкова месеци. Тази охрана не е от днес“, коментира той.

„Трябва да има действителни данни за заплаха на политически лидер, за да се наложи такава охрана. Със заповед на директора на главната дирекция, след проверка от службите, се назначава охрана. В други случаи се назначава след решение на комисия, в която участват ръководителите на ДАНС, НСО и главният секретар на МВР“, посочи Демерджиев.

„Проблем на демокрацията и държавността е, когато се охраняват политическите лидери, а хората нямат чувство за сигурност и справедливост. Всеки се притеснява ежедневно за живота и здравето на близките си в малките населени места. Когато лидерите се занимават само със себе си, това е проблем на държавността“, категоричен е бившият служебен министър на правосъдието.

Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно на полицията. Той е отишъл с адвокат пред Централния софийски затвор към 7:30 ч. тази сутрин.

Появата му повдигна още въпроси, тъй като Брендо е обявен за международно издирване – как е влязъл в България без това да е засечено?

„Надявам се проверката как Брендо е влязъл в България да стигне докрай. Очевидно няма воля тези случаи да се проверяват. Декларациите, колко е затегнат контрола по границите, не съответстват на действителността. На такива фрапантни случаи не сме ставали свидетели преди“, каза още Иван Демерджиев.

„Нека от МВР да отговорят – как като няма мигранти прокуратурата отчита ръст на броя на досъдебните производства за нелегална миграция? Как ги хващат тези мигранти, които не проникват в България и то рекордно ниски опити да се влезе? Как влизат повече хора? На това трябва да се отговори. Другото е демагогия“, коментира Демерджиев.

„Брендо е човек, който не може безпрепятствено да мине границата и да се яви доброволно с адвоката си пред Централния затвор. Копнея да видя човек от МВР, който да поеме отговорност“, добави той.

Изборите

„Ролята на МВР е много сериозна при провеждането на изборите, за да се противодейства на изборните престъпления. Последните проведени избори имаха два съществени проблема – единият няма връзка с работата на МВР. Това е ниската активност. Станахме свидетели как избирателната активност избухна в малки и изолирани райони. Не е задължително МВР да спрат хората да гласуват, но министърът трябваше да спре хората, които по особен начин мотивират други хора да ходят и гласуват“

„Необяснимо е на фона на рекордно ниската избирателна активност как ДПС вдигна резултатите си с 8 хиляди гласа в Кърджали, с почти 7 хиляди гласа в Благоевград. В самия град има по 20 гласа в секция за ДПС, а в отделни общини като Белица активността е много висока. В секция със 75 избиратели са гласували 74 гласа. Има пет недействителни гласове, а другите 69 гласа са за ДПС. В село Бабек от 564 избиратели са гласували 507. От тях 498 души са гласували за ДПС“.

„В пловдивския квартал „Столипиново“ има рязко повишаване на активността в отделни секции. Там ГЕРБ вдига резултата си в пъти. В тези секции по правило се гласува с хартиена бюлетина. Дори не чухме за МВР за акции по време на провелите се частични избори в Хасково. Категорично МВР не си свърши работата“, каза бившият служебен министър на вътрешните работи.

Според него още преди изборите се идентифицират потенциалните купувачи на гласове.

„Тези хора се преследват и се противодейства. Когато това се свърши, избирателната активност в рисковата секция е 11%. Когато това не се свърши, активността е 50%, а някъде и 100%. Интересно е как досега само 11% е била активността в дадена секция, а на последните избори е 100%. Необяснимо е подобно поведение“, каза още Иван Демерджиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране