22.05.2020 | 16:36
Депутатка от БСП издейства глоба на зрители на „Нова телевизия
От 1 юни вероятно ще се отворят и театрите при запълване на 30% от местата

Зрители от публиката на предаването „Като две капки вода“ на Нова телевизия ще бъдат глобени за това, че не са били с маски по време на заснемането му. Санкция ще има и за организаторите на шоуто. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев в парламента, след като депутатът Нона Йотова му зададе въпрос защо се допускат двойни стандарти в противоепидемичните мерки. От размяната на реплики в пленарната зала се разбра, че здравните власти са приели за сигнал парламентарното й питане, тъй като нямали възможност да следят всичко.

Въпросът на Йотова е за предаването, излъчено на 11 май. „В деня, в който излезе вашата заповед за провеждането на театрални и музикални представления с ограничението това да става само на открито, при разстояние помежду им и до 30% публика, в ефира на национална телевизия бе излъчено предаването „Като две капки вода“. В закрита зала, с публика. Очевидно имаше гости без маски и изглеждаше, че изискваното разстояние не е спазено“, посочва тя и пита има ли разрешение на РЗИ за присъствието на публика.

Ананиев потвърди, че столичната инспекция е издала разрешение предаването да бъде записано с публика при спазване на противоепидемичните мерки. На следващия ден след излъчването продуцентът Маги Халваджиян обясни в профила си във „Фейсбук“: „Капацитетът на студиото е 520 души. Снощи в залата публиката беше 100 човека. Това дори не е 30 процента. Това е под 20 процента. Второ: Всички в залата бяха седнали през 1 стол и разстоянието беше над метър и половина“.

Внимателен преглед на записите обаче след въпроса на Йотова е показал, че на места изискваната дистанция не е спазена и отделни зрители са без маски. Затова столичната РЗИ ще издаде наказателно постановление на организаторите и индивидуални глоби на отделни физически лица, съобщи Ананиев. Глобите за неспазване на противоепидемичните мерки са от 300 до 1000 лв.

Нона Йотова пък специално подчерта, че не пита от дребнавост, а защото много нейни колеги са почувствали, че има двойни стандарти. Актьорите сме най-дисциплинирани, увери тя. „Имаме нужда от възстановяване на нормалната дейност на сценичните изкуства на закрито. Работим по този въпрос. Без да казвам сега дата, скоро ще дадем възможност да влезем в театрите и оперите. Разбира се, при определени санитарно-хигиенни и други противоепидемични мерки“, обеща й министърът. По-рано премиерът Борисов заяви, че се надява театрите да отворят от 1 юни при запълване на капацитета до 30%.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране