25.01.2015 | 10:08
Десет милиона гърци избират нов парламент днес
СИРИЗА създаде смут в Европа като стана втора политическа сила

Около десет милиона гърци днес ще избират нови народни представители. Вотът е предсрочен и се оценява като най-критичния за последните десетилетия, а до него се стигна, след като парламентът на страната не успя да избере нов държавен глава в края на миналата година.

Върховният съд на Гърция допусна до изборната надпревара 18 партии и четири коалиции.  Основни претенденти за властта са радикалната левица СИРИЗА, сочена от социолозите в предварителните им сондажи за фаворит, и десноценстристката Нова демокрация, управлявала досега в коалиция със социалистите от ПАСОК.

СИРИЗА създаде смут в Европа, като стана втора политическа сила на изборите за парламент в Гърция през юни 2012 г., заемайки 72 от 300 депутатски места.  Съгласно закона в Гърция победителят от изборите получава бонус от 50 допълнителни места, което го улеснява значително при управлението на страната. Ако СИРИЗА спечели, това ще е първият триумф на левицата в политиката от създаването на новогръцката държава.

Въпросът, който вълнува всички, е с колко и дали гласувалите за нея ще й осигурят самостоятелно управление. В противен случай ще се търсят коалиции. За момента обаче партиите са заели изчаквателна позиция. СИРИЗА придоби популярност, след като нейният лидер Алексис Ципрас изправи на нокти европейските лидери, обещавайки Гърция да се откаже от заемите, получавани от ЕС и МВФ, поставили страната в режим на строги икономии.

Наблюдатели в Атина предупреждават, че новото правителство, каквото и да е то, ще бъде изправено пред остър финансов проблем още с идването си на власт. Малко преди вота четирите водещи банки в Гърция поискаха от Европейската централна банка финансова подкрепа по линия на програмата за спешна ликвидна помощ (ELA), тъй като се опасяват от недостиг на парични средства и поради изтичане на средства от банките вследствие на масовото теглене на пари и сътресенията, породени от швейцарския франк.

По-рано тази седмица Ципрас обяви, че в случай на изборна победа неговата партия СИРИЗА ще се откаже от мерките на строги икономии и ще се бори за отписване на държавния дълг.

Допитванията показват, че гърците застават днес пред урните с единствената мисъл да кажат “не” на политическото статукво и на жестоките икономии.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране