29.02.2016 | 0:01
Диктатура на PR-процедурата в рамките на закона
Война и цирк през февруари

Водещ, БНТ: …Ето сега поредната декларация, която е направил вчера Борисов: Няма да допусна предсрочни избори, – казва Борисов. – Готвя се обаче за война. Чакайте компромати за мен, – казва премиерът.

Румен Петков, АБВ: Аз мисля, че за премиера е казано и написано всичко. Не знам какво очаква. Той по принцип се радва на един медиен комфорт, така че какво очаква, как го очаква, той си знае. Аз не мисля, че терминът „готвя се за война” – това не може да бъде израз на солиден политик, който иска да излъчва сигурност, и който иска да води политика, която да бъде реализирана в рамките на целия мандат. Обикновено военните действия са в друга категория.

В-щ: А откривате ли и вие и като наблюдател, разбира се и като участник в коалицията, промяна, нов курс на г-н Борисов, който е свързан с обществените поръчки като започнем…

РП: …Две думи за обществените поръчки – аз се притеснявам, че тази PR акция ще я плащаме българските граждани, защото самият Борисов каза: “Това са процедури, абсолютно законно проведени, но имам едни съмнения.” По моя информация част от компаниите, които са засегнати от отменените обществени поръчки, вече са обжалвали този акт пред КЗК. И пак казвам, притеснявам се, че ние ще плащаме тази оригиналност.

В-щ: Нали безкористно беше намерението за спирането на обществените поръчки?

РП: Колко е безкористно аз не знам, но примерно, видимо е, че министър-председателят не желае да строи „Хемус”. Предният мандат не беше направена крачка по „Хемус”. Този мандат – направи се крачка, колко тя е била адекватна, това е друг въпрос. Но обвинението за обществените поръчки, са всъщност обвинения към министрите. Министър-председателят казва: “Вие министрите сте направили едни неща, които тревожат обществото.” Аз затова казах, трябва да има сериал, това не е еднократен акт. Комисиите, които са провеждали тези обществени поръчки, са допуснали съмнения. Ако ние създадем практиката за налагане на съмнения спрямо която и да е обществена поръчка и нейната отмяна, независимо от законосъобразността, аз мисля, че чуждестранните инвеститори ще си тръгнат много бързо и с гръмотевична скорост… Като казах за „Хемус”, вчера бях по плевенския край по наши си, партийни дела на АБВ, ми хората питат, да не би пък тези ресторантьори, кафеджии, които са след Ябланица, след слизането от магистралата да са мотивирали по някакъв начин нерешаването на проблема със строителството?.

В-щ: Че имат ли такава сила кафеджиите да спрат „Хемус”?

РП: Аз не знам кой каква сила има. Аз знам, че министър-председателят каза, че процедурата е законна! (…)

В-щ: …Защо се втвърдява този опозиционен тон? Нали сте и вие от една група, нали сте сред управляващите?

РП: Е, сега вие искате да кажете, че съм от гадовете. По никой начин – плътно зад премиера! Но не се прави така. Аз неслучайно повтарям – има право, има закон, и когато ти излизаш и казваш: Да, тази обществена поръчка е проведена по всички правила, но аз я отменям – пред кого се правим на велики?

В-щ: Част от новото поведение, новият курс на г-н премиера, на г-н министър-председателят е острото му изказване вчера срещу току що сформираната комисия за установяване на вмешателство на Русия и Турция във вътрешните работи на България. Тъкмо си казахме: А, ще има такава комисия, и то май се оказа, че може да няма и такава комисия заради острото изявление на Борисов от вчера.

РП: Ние от АБВ много категорично изразихме аргументите да не се формира такава комисия или ако се формира такава комисия, да не се фокусира върху една или друга държава.

В-щ: То и Москва така казаха.

РП: Нямам усещането да съм говорител на Москва. Аз се стремя да следвам политиката на АБВ, която защитава българския национален интерес. Сега, ако някой ми каже, че парламентарната група на ГЕРБ е гласувала това решение, без да знае министър-председателят, ще се просълзя. Чувствителен човек съм, няма да издържа на едно такова напрежение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране