10.02.2015 | 19:17
Доган употреби Местан и ще го изостави
Следващият лидер на ДПС можело да е жена - Филиз Хюсменова или Нигяр Джафер, Мустафа Карадайъ нямал потенциал
Клуб Z

– Г-н Октай, преди няколко дни ген. Атанас Атанасов заяви, че Лютви Местан е в изолация в ДПС, защото не е част от Сараите и дори може да се наложи да му се помага. Доколко това изказване има общо с реалността?

– Аз не знам защо е направил ген. Атанасов такова изказване, след като му е ясно, че Ахмед Доган, когато иска да освободи който и да е от партията, няма никакъв проблем да го направи на мига и часа. Така се разправи и с основатели на ДПС, силни фигури като Касим Дал, така стана и с Христо Бисеров. Доган когато реши да изолира Лютви Местан ще го направи с един разговор на 4 очи и на следващия ден той ще бъде принуден да изчезне. Такива са правилата в ДПС, откакто промениха устава навремето.

– Твърди се, че в ДПС има напрежение между различни лобита.

– Лютви Местан никога не е бил приет дори от организацията в Кърджали, защото той беше директно внедрен от нас в центъра. Той влезе в листата на ДПС на мястото на тъст си Хасан Али. Само по този начин успяхме да преодолеем съпротивата в Кърджали. Направихме го говорител, защото най-много пасваше на тази позиция. Той е профилиран точно за такава роля. Неслучайно Доган се спря на него и го постави в изключителна зависимост. До ден-днешен Лютви Местан за две години не можа да бъде припознат от сериозните организации в страната, независимо че голяма част от ръководителите на общини и области бяха подменени.

Веднага след опита за покушение срещу Доган, ДПС влезе в много нехарактарна за него роля на дразнител на обществото. Антидоганизмът доведе до пенсионирането на Доган и се наложи да се потърси някой по-умерен и по-диалогичен. Затова бе избран Лютви Местан.

Но вместо ДПС да излезе в изолация стана точно обратното. Доган, след шока и унижението, което преживя, публикува едно открито писмо. В него за пръв път той прояви заканителна агресия по отношение на задкулисието, което се опитва да моделира поведението на ДПС.

От там нататък сценарият беше следният – чрез Лютви Местан ДПС да влезе в агресивна роля, да се покаже, че може да обърне и другата страна. Местан бе превърнат в говорител на Доган за провокиране на агресия в обществото. Всичко това целеше антидоганизмът да се превърне в анти-ДПС настроение. И чрез кабинета „Орешарски“, чрез назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС тази цел беше постигната.

По време на последните парламентарни избори всички парти проведоха анти-ДПС кампания. Три формации влязоха в парламента с анти-ДПС кампания. Единствено ГЕРБ казаха, че няма да сатанизират ДПС.

В момента ДПС се намира в третия етап. Целта е говоренето срещу ДПС да се превърне в антималцинствено, антимюсюлманско, антитурско, антициганско говорене. По този начин Доган продължава да провокира обществото, за да покаже своята воля.

– Според вас ще бъде ли сменен Лютви Местан, каквито слухове вече има?

– ДПС се оказа, че е модел за подкрепа на БСП във властта и за укриването на виновните за т.нар. Възродителен процес. И те го постигнаха. Но днес БСП никога не би могла да управлява с партньор, извън ДПС. А откакто ДПС влезе в тази агресивна роля е в тотална изолация. Това ги поставя в сложна ситуация. И единствения начин, ако Доган все още е адекватен, както беше през 90-те години и това не може да му се отрече, та ако действително иска да върне позициите на партията и тя да бъде приета от другите политически формации, включително с ГЕРБ, той трябва да промени цялата тази стратегия на агресия и да хвърли вината за нея върху Местан. Той ги е правил тези изпълнения през годините.

Това агресивно поведение отвращава много от образованеите турци и мюсюлмани. А заиграването с циганското малцинство е опасна игра, касае националната сигурност. С турците не могат да злоупотребят, не могат да предизвикат екшъни, бунтове и сблъсъци на етническа основа, но с циганите спокойно могат да го направят.

– Кой би могъл да стане лидер на ДПС на националната конференция в началото на следващата година?

– Могат да бъдат извадени хора от периферията. Примено – кметът на Кърджали Хасан Азис може да стане, различни други кметове.

– Слуховете спрягат Мустафа Карадайъ.

– Мустафа Карадайъ няма този потенциал. След Лютви Местан един лидер от Смолянско ще изолира по-сериозно позицията. Този лидер трябва да бъде или от Разград, или от Шумен или от Кърджали, от тези силни региони.

Не случайно Лютви Местан е дразнител за Северозиточна България. Вътре в мюсюлманската общност има много настроения срещу кърджалийци, алиани… Дори днес, в съвременна България много трудно стават бракове между тях.

По всяка вероятност Доган ще търси лице от Североизточна България. На миналите местни избори той загуби всички позиции в Силистренско. За това може да стане лидер Филиз Хюсменова, да речем. Това е един сериозен вариант за консенсус и компромис. Д-р Нигяр Джафер също е вариант. За да излезе от тази изолация Доган като нищо може да посочи жена за лидер на ДПС. И няма да има съпротива срещу това.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране