30.01.2021 | 17:29
Допуснаха медии да снимат в „Двореца на Путин“
Строителят на газопроводи Аркадий Ротенберг обяви, че той управлява проекта и строи апартхотел

Бизнесменът Аркадий Ротенберг заяви, че управлява комплекса от сгради в района на Геленджик, станал вече известен като „Двореца на Путин“ предава РИА Новости.  „Сега вече няма да е тайна, че аз съм бенефициент. Имаше доста сложен обект, имаше много кредитори и успях да стана бенефициент. Това е находка, разкошно място“, казал Ротенберг пред Mash Telegram канал.

Предприемачът заяви, че е придобил актива преди няколко години и е решил да построи там апартхотел.  „Мястото е подходящо за създаване на хотел там“, добави той. Бизнесменът призна, че знае за скандалната репутация на този обект. Но добави, че „там няма нищо незаконно“.

Ротенберг е руски бизнесмен-милиардер. С брат си Борис Ротенберг той е съсобственик на групата Stroygazmontazh, най-голямата строителна компания за газопроводи и електропроводи в Русия. Той е включен в списъка на Forbes на 621-во място сред най-богатите хора в света

Ден по-рано руските власти пуснаха в т.нар. „Дворец на Путин“ край черноморския курортен град Геленджик екип на руския сайт Mash.ru, който направи репортаж и го пусна в YouTube. Екипът е бил придружаван от представител на техническия надзор на строежа, който „следи за него вече шест години“. Той няколко пъти отказал, но след това позвънил на журналистите и им позволил да влязат и да разгледат. Така екипът установил, че дворецът в Геленджик е „на нулев етап от строителството“, макар да не е успял за снима всичко вътре, тъй като времето е било ограничено до 1 час от надзорника…

Това е първият журналистически екип, допуснат в строго охранявания от Федералната служба за охрана (ФСО) обект на черноморския нос Идокопас.

Преди 10 дни руският опозиционер Алексей Навални показа също в YouTube свой филм-разследване „Дворец за Путин. Най-големият подкуп в историята“, който до момента е изгледан над 101 млн. пъти. В него се показва огромно имение с дворец, прилежащи сгради и инфраструктура, изчислени на $1.35 млрд., за които Навални и екипът му твърдят, че е притежание на руския президент чрез подставени лица. Въздушното пространство над въпросната територия, 39 пъти по-голяма от тази на Монако, е затворено за полети, а за плаване край нея трябва да се получи специално разрешение.

След като филмът бе изгледан от десетки милиони, самият Владимир Путин взе отношение по него и заяви: „Нищо от показаното във филма на Навални не е било и не е мое, или на мои близки роднини. Филмът е компилация и монтаж“.

Федералната служба за безопасност (ФСБ) обяви, че въздушното пространство над обекта е обявено за зона забранена за полети „в интерес на пограничната сигурност“. А президентският прессекретар Дмитрий Песков каза, че собствениците на имота са предприемачи, като „един, или неколцина, пряко или косвено владеят този обект“. Но отказа да ги назове, защото „това е некоректно“.

Днес пък бе публикувано видео от посещението на журналистите от Mash, което показва строителна площадка.

„Идващите към двореца са посрещнати от параден вход без врати – такива просто няма. Няма никакво там копие на Царския орел с корона от Зимния дворец. Да се опише мястото е много просто – това е един голям бетон. Всъщност, всичко е на нулев етап от строителството“, казва в материала главният редактор на медията Максим Иксанов.

Екипът е бил допуснат да види 16 еднакви помещения – „бетонна стая зад бетонна стая“. „Плюс няколко огромни помещения, които са празни и чието предназначение ми е съвсем неизвестно“, допълва журналистът.

Там, където във филма на Навални е показан наргиле-бар, пък имало „съблекалня за строителите“ или „може би и място за пушене“ (на кадрите се виждат множество каски, работни дрехи и обувки. Потенциалната „кална стая“ (за кални бани) било помещение в начална фаза на строителство, намиращо се до басейна, „който съществува, но засега е в начален етап от строителството“. Техническият надзорник обяснил на екипа, че там ще има душове.

А „аквадискотеката“, вдясно от парадния вход, била наричана от строителите „просто фонтан“ и също не работи. „На мен ми напомни на нещо като басейн с места за бар“, разказва Максим Иксанов.

На кадрите от репортажа се виждат дъски, много проводници, бетонни блокове, строителни мрежи и надписи „розетките не работят“.

Театралната зала, описана от Навални, също е посетена от екипа. „Там е поредният бетон. Има помещение, в което се виждат наброски от бъдеща сцена. А строителите наричат това място по-скоро концертен подиум“, се казва в репортажа.

„Има куп работници. На всяка крачка срещаш строители. Докато оглеждахме владението, момчетата пробиваха, разбиваха и се занимаваха с това, с което трябва да се занимават. Честно казано – беше доста скучно. За един час не успяхме да разгледаме всяка помещение и всеки ъгъл на зданието“, казва авторът на репортажа.

„В крайна сметка какво видях? Фасадата на сданието, която е напълно завършена и облицована с мрамор. А какво има вътре? Вътре не е така идеално. Според нашия водач, по разчети зданието ще бъде предадено след 5-6 години. При това работниците някак не бързат, но ги разбирам – с такъв изглед към морето не ти се иска да бързаш. Наоколо, от това, които успяхме да видим има красива градина. Наистина, да се разберем докрай предназначението на зданието не ни се удаде“, завършва Иксанов.

Той добавя, че така и не е успял да научи името на собственицити (предприемачите, които Песков отказва да назове поради етични причини).

„Зная, че мнозина, като видят това видео, ще започнат да ме хейтят. Но искам да ви уверя още веднъж, че показахме в него само онова, което сами видяхме и научихме. За всичко останало, решавате вие“, казва в заключение Максим Иксанов и призовава: „И до днес официално не е назован собственикът на всичко това. Добри стопани, бъдете така добри – отзовете се!“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране