14.03.2021 | 8:49
Двама души починаха след ваксиниране в Хонконг
И двамата са страдали от хронични заболявания

Двама души са починали в събота в Хонконг, след като са били ваксинирани срещу COVID-19, съобщи РИА Новости. И двамата са страдали от хронични заболявания и са били хоспитализирани, след като са били ваксинирани срещу коронавирус в началото на март.

Здравните власти в Хонконг обясниха, че единият починал е 80-годишен мъж с диабет и хипертония, е бил имунизиран на 1 март, а на 7 март е приет в болница в критично състояние. Вторият случай е 67-годишен мъж с хиперлипидемия, диабет и хипертония. Той получил ваксина на 2 март, а на 11-ти внезапно припаднал в една от станциите на метрото и бил приет в болница.

Според South China Morning Post смъртните случаи след ваксинация стават вече шест, като починалите са били инжектирани с препарат на китайската компания „Синовак“.

Програмата за ваксинация срещу COVID-19 в Хонконг стартира на 26 февруари. Към 13 март около 177 000 души са получили първата доза, от които около 149 200 души са инжектирани с ваксината „Синовак“, а около 27 800 – с ваксина, разработена от „Пфайзер“/“БиоНТех“.

Междувременно от понеделник в Италия влизат в сила още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Половината от 20-те региона в страната, включващи основни градове като Рим, Милано и Венеция, ще въведат режим на „червен код“ – максималното ниво в системата за предупреждение на Италия за ограничаване на заразата. Това ще важи до 6 април, като целта е да се предпази населението покрай предстоящите Великденски празници (3-6 април). В червените зони ще бъдат затворени магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост, училищата ще преминат на дистанционно обучение, а ресторанти и барове ще работят само с поръчки за вкъщи.

За момента единствено Сардиния е в „бяла зона“ поради ниски нива на заболеваемост и ще бъде освободена от тези мерки. В Италия вчера бяха регистрирани над 25 000 новозаразени за денонощие.

Вчера в няколко големи града в Германия – Мюнхен, Дюселдорф, Щутгарт и Дрезден, се състояха протести срещу мерките на правителството за ограничаване на разпространението на COVID-19. В Мюнхен се бяха събрали няколко хиляди души, доста от тях без да носят задължителните предпазни маски. Демонстрацията беше спряна от полицията, от която посочиха като причина неспазване на мерките за сигурност. В Дюселдорф се събраха близо 2000 души.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране