22.02.2021 | 20:57
Джамбазки плаши Скопие, че ще се присъедини към „Албанския съюз“
Правата на българите в Северна Македония не са защитени, нито правото им на самоопределение

Българският евродепутат Ангел Джамбазки се нахвърли върху македонския премиер Зоран Заев, който в неделя поздрави македонците по случай Международния ден на майчиния език.

В социалните мрежи Заев написа: „Разнообразието от езици в Република Северна Македония трябва да се възприема като мост между различните етнически групи“. Той подчерта, че правата и възможностите на всички граждани в страната са еднакво гарантирани.

Според Джамбазки обаче, правата на българите не са защитени, нито правото им на самоопределение. Той заплаши Скопие, че ако продължава така, ще се присъедини към „Албанския съюз“.

„Зоран Заев, в публикуваната от Вас вчера смешка никъде не се вижда езикът на мнозинството в Република Северна Македония. Защо така? Защо упорито продължавате да подценявате и неглижирате наличието на стотици хиляди македонски българи в държавата, която прекръстихте на Република Северна Македония? Да не би от сръбското посолство да са Ви „редактирали“ картинката? Те ли не Ви дават да споменете българите в Македония.

Или пък правилно приемате македонците за българи, което си е и исторически вярно, и когато говорите за „македонци“, „македонски език“ и „македонска нация“, всъщност имате предвид българските такива. Над 100 000 граждани на Република Северна Македония възстановиха българското си гражданство. Нито сте сляп, нито сте глух, не може да не знаете този ноторно известен факт.

Продължавайте с тази враждебна към българските си корени политика и ще се присъедините към албанския, а не към Европейския съюз. Много по-бързо, отколкото си мислите. Албанската общност беше фактор онзи ден в Тетово, Гостивар, уви Дебър и Кичево, вчера Скопие и Куманово (нали знаете къде е Арачиново?), днес ги чакайте към Крива Паланка. А Вие продължавайте да хулите, обиждате и плюете братска България и да се лигавите с окупатора Сърбия“, написа Джамбазки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране