13.03.2023 | 11:47
Джо Байдън нарече “бъркотия” фалита на американските банки
Президентът на САЩ ще търси отговорност от министъра на финансите Джанет Йелън

Американският президент Джо Байдън се зарече да потърси отговорност от онези, които са отговорни за “бъркотията” във финансовата сфера, след фалита на 16-а по големина банка в САЩ Silicon Valley Bank, съобщи БНР. Преди часове американските регулатори затвориха и друга банка – базираната в Ню Йорк Signature Bank, в чието портфолио са основно криптовалути.

Джо Байдън посочи, че е работил с министъра на финансите Джанет Йелън и с директора на Националния икономически съвет Брайън Дийз за справяне с проблемите в Silicon Valley Bank и Signature Bank. “Доволен съм, че постигнаха решение, което защитава работниците, малкия бизнес, данъкоплатците и нашата финансова система“, каза той, като увери, че банковите депозити на американците “ще бъдат там, когато имат нужда от тях”.

Байдън обеща да потърси отговорност от тези, които са “отговорни за тази бъркотия” и да продължи да настоява за по-строги регулации и по-силен надзор върху по-големите банки, “за да не сме отново в това положение”.

Очаква се по-късно днес Байдън да направи изказване, в което да увери сънародниците си в стабилността на банковата система. 89 процента от инвеститорите на фалиралата банка са с незастраховани депозити, което означава, че всеки от тях не може да получи повече от 250 хиляди долара от вложената сума. Основният бизнес на вложителите беше в сферата на стартиращите компании. Ето защо отзвук от фалита има сред стартиращи компании в целия свят.

В неделя Федералният резерв на Съединените щати направи съвместно изявление заедно с Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), в което се посочва, че всички вложители на банката Silicon Valley Bank от Силициевата долина ще бъдат защитени и “никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатеца”.

Регулаторите също така казаха, че това ще важи и за Signature Bank, която също е затворена. Вложителите ще имат достъп до средствата си от 13 март.

Освен това Министерството на финансите заяви, че ще предостави допълнително финансиране до 25 милиарда долара “на отговарящи на условията депозитарни институции, за да се гарантира, че банките имат способността да посрещнат нуждите на всичките си вложители”. Средствата ще бъдат поставени в нова програма за банково срочно финансиране (BTFP) и ще бъдат предложени като заеми до една година.

Федералният резерв заяви, че “не очаква, че ще е необходимо да се черпят средства от тези резервни фондове“. Фед настоя, че капиталовите и ликвидни позиции на банковата система на САЩ са силни и финансовата система на САЩ е устойчива.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране