26.03.2021 | 11:14
Джо Байдън обяви Студена война на Русия и Китай
Той обеща, че няма да позволи, докато е на власт, превръщането на Китай в най-влиятелната държава на световната сцена

На сегашния етап от историята САЩ водят идеологическа борба с Русия и Китай, защитавайки ценностите на демократичните държавни системи за разлика от автокрациите. Това мнение беше изразено в четвъртък на първата пресконференция на американския президент Джо Байдън, цитиран от ТАСС.

„Предвиждам, че вашите деца и внуци ще работят по докторски дисертации за това дали автокрацията или демокрацията са успешни. Защото това е залогът. И не само в случая с Китай. Погледнете и други региони в света“, посочи президентът. Според него сега световната общност преживява „четвъртата индустриална революция, която има огромни последици“. „Нашата (американската) демокрация е създадена да се конкурира, защото всеки има думата. Ясно е – и повечето изследователи, с които разговарях в страната, са съгласни с мен: това е битка между практичността на демокрациите и автокрациите през 21 век. Ако сте забелязали, Русия вече не споменава комунизма“, каза Байдън.

Според него Съединените щати трябва да продължат енергично да подтикват другите страни да следват либералния демократичен модел от западен стил. „Веднага щом, (американският) президент се отклони от това, както направи предишният (ръководител на Белия дом Доналд Тръмп), ние (САЩ) започваме да губим легитимността си в света“, изтъкна Байдън.

Освен това той обеща, че няма да позволи, докато е на власт, превръщането на Китай в най-влиятелната държава на световната сцена. „Предвиждам жестока конкуренция с Китай. Китай има основна цел – и не ги критикувам заради самата цел – да станат водеща държава в света, най-богатата държава в света и най-мощната държава в света. Това няма да се случи в мое присъствие. Тъй като САЩ ще продължават да се развиват и разширяват „, каза президентът.

Вашингтон възнамерява да засили ангажимента със съюзници и партньори, за да предприеме действия срещу Китай, оповести още държавният глава. Той отбеляза, че по-рано този месец е обсъждал с представители на редица държави „как да се държи Китай отговорен в региона“. Байдън заяви, че такива консултации, по-специално, са били проведени с Австралия, Индия и Япония. „Защото е необходимо демократичните страни да работят заедно“, каза той. Байдън подчерта, че подобни консултации ще продължат, включително с европейските страни. „Ще изясним, че…ще държим Китай отговорен, така че страната да спазва правилата, независимо дали се отнася до Южнокитайско море, Севернокитайско море (Източнокитайско море – бележка от ТАСС ), споразумението за Тайван или редица други въпроси “, добави американският лидер.

Байдън припомни, че преди това е разговарял с китайския президент Си Цзинпин. „Имахме двучасов разговор. Казахме си, каквото има за казване. Отново му разясних какво бях казвах (преди) по време на няколко лични срещи: ние не търсим конфронтация, макар да знаем, че ще бъде трудно , тежка конкуренция“, изтъкна Байдън. Той също така подчерта, че Вашингтон ще настоява „Китай да се придържа към международните правила за лоялна конкуренция, лоялна практика, лоялна търговия“.

Отделно, говорейки в четвъртък чрез видеовръзка с участниците в срещата на върха на ЕС, Байдън обяви желанието на Вашингтон да взаимодейства с Брюксел по различни външнополитически въпроси от взаимен интерес, включително за Русия, Китай и Турция. „Президентът…изрази желание да работят заедно по общите външнополитически интереси, включително КНР и Русия. В допълнение, той отбеляза необходимостта от продължаване на сътрудничеството между САЩ и ЕС по отношение на Турция, Южен Кавказ, Източна Европа и Западните Балкани „, казва се в съобщението на Белия дом. Американският лидер също потвърди ангажимента си за“ подобряване на отношенията между САЩ и ЕС, „призова за тясно сътрудничество за преодоляване на пандемията, борба с изменението на климата, задълбочаване на икономическите връзки и гарантиране, че демокрациите, а не автокрациите, ще определят правилата на играта“. Той заяви, че е в интерес на САЩ ЕС да бъде силен“, съобщиха от Белия дом.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране