01.02.2015 | 20:59
Ердоган: Искам да съм като английската кралица
На президента на Турция не му трябвала султанска власт, само повече президентска

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е често критикуван, че иска да получи правомощия като на султан от времето на Османската империя. Преди дни обаче той отрече тези обвинения, като подчерта, че по-скоро иска да е като британската кралица Елизабет II.

В изявление пред държавния канал TRT Ердоган обясни, че желанието му за разширена роля на президента не би засегнало демокрацията – и даде за пример Великобритания. “По мое мнение дори и Великобритания е полу-президенство. И доминиращ елемент е кралицата”, заяви държавният глава. (В действителност Обединеното кралство е конституционна монархия, управлявана от парламентарна система, а монархът има само символична власт.)

Ердоган каза още, че лидерите на президенските системи, каквито има в САЩ, Бразилия, Южна Корея, Мексико, не биват обвинявани, че се държат като монарси. “Имам предвид, защо се говори само за монархия, като се повдигне този въпрос – пита турският лидер. – Трябва да се движим по-бързо, за да намалим разликата в тази надпревара. Най голямото предимство… Би било в премахването на вземане на решения чрез множество канали.”

Откакто Ердоган бе избран за нов мандат през август, което в Турция също е по-скоро представителна позиция, той се опитва да усили възможностите и властта на поста си. През юни тази година ще има парламентарни избори, а партията на президента има намерения да вземе голямо мнозинство, което да й позволи да промени конституцията на югоизточната ни съседка и да даде повече власт на президента. “Една нова конституция е нужна за една нова Турция”, казва Ердоган.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране