29.11.2019 | 18:31
Ердоган към Макрон: Първо провери собствената си мозъчна смърт
Конфликтът между Анкара и Париж става дни преди срещата на лидерите на НАТО следващата седмица

Турският президентът Реджеп Тайип Ердоган призова френския президент Еманюел Макрон „да провери първо собствената си мозъчна смърт“, преди да приписва такава на НАТО. Ердоган заяви това в петък по време на изява в истанбулски университет. Думите му бяха провокирани от критиките на Макрон към турската военна операция в Сирия, както и интервюто му пред сп. „Икономист“, в което твърди, че „НАТО е в мозъчна смърт“.

„Изявленията на френския президент са пример за болно, повърхностно разбиране. Какво казва той? Че НАТО е в мозъчна смърт. Г-н Макрон, виж, обръщам се от Турция, ще го кажа и в НАТО, първо ти провери твоята собствена мозъчна смърт“, заяви Ердоган, който преди това окачестви твърдението на Макрон за „неприемливи“.

Турският президент бе разгневен и от изказване на Макрон, че Турция не трябва да очаква подкрепа от НАТО за своята военна операция в Северна Сирия. Коментарът на Ердоган бе провокиран и от твърдение на Макрон, изказано на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък, че тероризмът – а не Русия или Китай – е общият противник на НАТО.

„Макрон не знае какво е борба с тероризма“, каза Ердоган при да добави, без да конкретизира, че затова нахлуха „жълтите жилетки“.  Той разкритикува и френското присъствие в Сирия, след което обяви: „Ние не знаем какво означава Франция за НАТО, но Турция е най-важният член на НАТО“.

Макрон, който остро критикува турската военна операция в Северна Сирия, се опита в четвъртък да смекчи позицията си, заявявайки, че той уважава „интересите, свързани със сигурността, на нашия съюзник Турция“.

Анкара обаче не беше впечатлена. „[Макрон] вече се явява спонсор на терористична организация и постоянно ги приема в Елисейския дворец“, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред репортери, визирайки срещата на Макрон с представители на сирийските кюрдски бойци, които Турция смята за терористи.

По-късно в петък френското президентство съобщи, че турският посланик във Франция ще бъде повикан във френското външно министерство, за да даде обяснение за изявленията на турския президент, че Макрон е в „състояние на мозъчна смърт“, предаде АФП.

Това не е изявление, това са обиди. Посланикът ще бъде повикан в министерството, за да даде обяснения за това, посочи френското президентство. Конфликтът между Анкара и Париж става дни преди срещата на лидерите на НАТО следващата седмица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране