21.12.2020 | 19:19
ЕС одобри ваксината на Pfizer и BioNTech
Масовата ваксинация може да започне

Европейската агенция по лекарствата одобри използването на ваксината срещу коронавируса, разработена от Pfizer и BioNTech. Това означава, че държавите от ЕС могат да започнат ваксинация в рамките на една седмица.

Агенцията препоръча да се предостави условно разрешение за пускане на пазара на ваксината за употреба на хора над 16 години.

Становището на EMA е отправна точка за разрешаване от страна на Европейската комисия на използването на ваксината, допълва БНР.

„Нашата задълбочена оценка означава, че можем уверено да гарантираме пред гражданите на ЕС безопасността и ефикасността на тази ваксина и че тя отговаря на необходимите стандарти за качество. Работата ни обаче не спира дотук. Ще продължим да събираме и анализираме данни за безопасността и ефективността от тази ваксина за защита на хората, които приемат ваксината в рамките на ЕС“, каза Емер Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата.

Държавите от Европейския съюз, включително Германия, Австрия и Италия, заявиха, че планират да започнат ваксинации от 27 декември, тъй като Европа се опитва да догони САЩ и Великобритания, където използването на Covid-ваксината започна по-рано този месец.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране