25.03.2015 | 21:38
Ето го класа, който остана в небето
16 деца и двама преподаватели бяха сред 150-те жертви на борда на еърбъса, пътуващ от Барселона до Дюселдорф

16 деца и двама преподаватели от едно училище се оказаха между 150-те жертви на борда на еърбъса, пътуващ от Барселона до Дюселдорф. Те летяха с него на връщане от едноседмичен езиков курс на обменни начало в градче до Барселона.

Преди няколко месеца ученици от Испания гостували на гимназията “Крал Йозеф” в Халтерн-ам-Зее. Немските деца връщали визитата. След успешна седмица при своите приятели потеглили към дома. На пресконференция днес директорът на гимназията Улрих Весел каза, че е “шокиран и няма думи” от загубата на своите ученици.

Той сподели: “Когато ни се обадиха първия път с новината, се помолихме да са изпуснали полета. Но министърът заяви, че децата са в списъка на пътниците. Нашите съболезнования са за техните родители, техните баби и дядовци, техните близки. Немските училища ще запазят мълчание утре точно в 10,53 – последният час , в който е имало контакт със самолета, съобщи министърът на образованието Силвия Лорман, “Цялата страна скърби”.

Трагедията с класа без малко щяла да се размине, защото 15-годишно момиче забравило паспорта си. Испанското семейство, при което било настанено детето, обаче предложило своите услуги. То закарало момичето със забравения документ директно на летището в Барселона. Стотици родители и деца се събраха във вторник вечер пред почерненото училище, за да запалят свещи и почетат паметта на жертвите на катастрофата.

Заниманията бяха прекратени веднага след новината, тъй като се налагаше учителите да съобщават по класове, че 16 от техните приятели са мъртви. Служители на летището разкриха, че доста от семействата са отказвали категорично да повярват на ужасната вест. Повечето жени не издържали и трябвало да бъдат придържани и успокоявани. “Просто колабираха, писъците им разсякоха цялата ВИП-зала. Направо ни се късаха сърцата да гледаме как набират постоянно номерата на своите дечица. И падаха, когато отсреща никой не отговаряше”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране