30.03.2021 | 9:29
Ето кога учениците се връщат в училище
Отварят само ресторантите на открито от 1 април

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи днес, че учениците ще се върнат в училище от 12 април по график, който ще бъде изработен съвместно с министъра на образованието Красимир Вълчев. Децата ще се завърнат в детските градини и яслите от 5 април.

„Вчера с много експерти коментирахме какво трябва да се случи занапред. Най-високо натрупване на мнения има за връщане на учениците от 12 април в училище. Децата ще се върнат в детските градини и яслите на 5 април“, каза той.

„От 1-ви има предложение фитнесите да работят с 30 процента капацитет. Най-вероятно това ще бъде факт в заповед, която ще издам. Засега не предвиждаме мероприятия на закрито да се провеждат до края на април“, посочи Ангелов.

„Моловете и големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Обмисля се отваряне на ресторантите само с открити градини. Нощните заведения остават затворени“, заяви още здравният министър.

От 1 април ще отворя врати театрите.  „Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да стане тенденция. В Кюстендил е така, в някои други градове също наблюдаваме такава тенденция. Надяваме се да сме на най-високата точка на пика, за който говорим”, допълни още той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че в 2/3 от областите на страната няма проблем с леглата и натоварването в болниците.

„Да, натискът в момента е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-голяма. Включително за най-натоварените области като Бургас, Шумен и др. няма откази за приемане и болниците намират начин да се справят със ситуацията”, каза той.

Относно мерките доц. Кунчев каза, че трябва да се взема предвид, че около милион българи вече са защитени. Вероятната бройка на преболедувалите е 500 000, а 450 000 са имунизирани.

„Това е все още малко, за да се отрази на епидемиологичния процес. Но е достатъчно голяма бройка, която да доведе до намаляване на темпа на нарастване, който наблюдаваме през последната седмица”, посочи доцентът.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че се отваря това, което не крие риск. „В заведенията – само откритите пространства, фитнесите и спортните и танцови зали, там, където хората могат да намерят отдушник от мерките”, каза още той.

Кунчев беше категоричен, че ново затягане на мерките ще има, когато заболеваемостта продължи да расте рязко нагоре. В момента това, по думите му, е преодоляно и се върви към плато.

Той разясни, че в края на април ще има свободен избор на ваксини. „По-скоро трябва да работим върху мотивацията на гражданите, за да достигнем тези 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество”, добави главният държавен здравен инспектор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране