12.10.2020 | 12:59
Еврокомисията си наложи строг режим заради Мария Габриел
Българската еврокомисарка е първата заразена в Колегиума на ЕК

Европейската комисия си наложи строг санитарен режим, след като Мария Габриел стана първата еврокомисарка, заразена с Ковид-19, съобщи днес базираното в Брюксел електронно издание „ЕЮ Обзървър“.

Заседанията на Колегиума на ЕК, които се свикват всяка сряда, ще протичат без присъствието на висшите помощници на комисарите. Освен това комисарите ще трябва да се подлагат на тест непосредствено преди срещите си, както и да носят предпазни маски по време на разговорите си.

Предпазните мерки се въвеждат на фона на скок от 90% на инфекциите в Белгия, чиято столица е домакин на повечето европейски институции.

Мария Габриел съобщи в събота профила си в Туитър, че е дала положителен тест, след като миналия понеделник се самоизолира вкъщи заради заразяване на неин сътрудник. Тогава първият й тест бе отрицателен, но се наложи втори, за да бъде освободена съгласно правилата за карантината.

Късно в неделя в самоизолация излезе и еврокомисарят за съседството и разширяването Оливер Вархели (Унгария), очаквайки резултати от втория си тест, даден след като член на неговия екип се оказа позитивен за коронавирус. Вархели пусна в Туитър съобщение, че се чувства добре, няма симптоми и че първият му тест миналата седмица е бил отрицателен.

Самоизолация са си налагали досега председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, и комисарите Франс Тимерманс (Нидерландия), Валдис Домбровскис (Латвия) и Стела Кириакидис (Кипър), но никой от тях не разви болестта.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране