23.11.2019 | 11:01
Европарламентът ще поиска всички страни от ЕС да приемат Истанбулската конвенция
Eвродепутатите ще обсъдят въпроса в понеделник

Европейският парламент ще обсъди следващата седмица въпроса с Истанбулската конвенция. Предвижда се ЕП да призове всички държави от ЕС да приемат конвенцията, се посочва в съобщение на институцията.

Според дневния ред на заседанието в Страсбург евродепутатите ще обсъдят въпроса в понеделник. Предвижда се в четвъртък те да приемат резолюция, в която призовават за незабавно ратифициране на документа и за предприемането на всички необходими законодателни и политически мерки за спиране на насилието срещу жените и момичетата.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като „Истанбулската конвенция“, въвежда мерки в подкрепа на жертвите и наказания за извършителите. ЕС подписа конвенцията на 13 юни 2017 г., а седем държави от Общността още не са я ратифицирали – България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания, се отбелязва в съобщението на ЕП.

В понеделник ще бъде отбелязан Международният ден за премахване на насилието срещу жените. По този повод сградата на ЕП в Страсбург ще бъде осветена в оранжево.

1 коментар

  1. Иван каза:

    „В понеделник ще бъде отбелязан Международният ден за премахване на насилието срещу жените.“

    „Ден за премахване на насилието срещу жените.“

    Така ли се било премахвало? Не го знаех досега.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране