18.03.2016 | 15:39
Фабриката на “Булгартабак” в София затвори
Положението около холдинга става все по-заплетено...

Цигарената фабрика на “Булгартабак” в столицата е спуснала кепенците. Вчера служители и работници били посрещнати от заключени врати и неколцина охранители. Те им обяснили че не знаят какво става, но им е наредено да не пускат никого в производствените помещения и канцелариите.

Това съобщиха за Фрог нюз служители от самата фирма. Според тях изпълнителният директор Венцислав Чолаков бил изчезнал и нямали връзка с него. За последно бил видян в холдинга ден преди от “Булгартабак” да обявяви, че спира износа на цигари за Близкия Изток. Оттогава не били го виждали. Запознати смятат, че отсъствието на Чолаков е свързано с информацията, че депутатът Делян Пеевски е офейкал спешно в Катар. Твърденията са на народни представители от ДПС, които не желаят имената им да бъдат огласявани.

Преди известно време ръководството на “Булгартабак” имало намерение да изнесе производствени мощности от София в Благоевград. Планът обаче бил изоставен щом в публичното пространство бяха огласени раследванията на турските служби и твърденията, че цигари на “Булгартабак” се контрабандират на турския нелегален пазар, а част от многомилионните печалби отиват в терористични групировки. Сега се очаквали съкращения на над 400 души, а не е ясно кога останалите ще получат заплатите си. Хората са притеснени и готови за протести.

В четвъртък Фрог нюз публикува информация, че кюрди стоят зад договорите за продажба на цигари, подписани между „Булгартабак” с Афганистан и Северен Ирак. Това става ясно от документи, с които редакцията разполага и за първи път публикува. От тях се вижда, че кюрдите са само посредници по сделките, за да може истинските играчи да останат в сянка.

Именно този факт озадачил турските служби и ги накарал да се разровят в дейността им. Предполага се, че именно тази информация е била предоставена на главния прокурор Сотир Цацаров при двукратното му посещение в Анкара и срещите му с президента Ердоган. Турците останали неприятно изненадани, че български институции, които по закон трябва да се борят с престъпността, укриват сигналите на турските си колеги, вероятно за да запазят Делян Пеевски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране