08.03.2019 | 23:11
Фирми на съветник на Сидеров свързват „Атака“ с руските служби
Христо Маринов участва заедно с двама политически обвързани италианци във фирма, регистрирана на адрес в Москва

Парламентарният съветник на лидера на „Атака“ Волен Сидеров – Христо Маринов, участва в няколко фирми, в които съдружници са му руснаци, близки до Кремъл, както и такива, свързвани с руските служби за сигурност, съобщи „Капитал“.  Въпреки че не е особено известен за българската публика, преди две седмици Маринов стана герой в разследване на италианското сп. „Еспресо“ за финансирането от Русия на местната управляваща партия „Лига“.

„Капитал“ цитира данни от руския търговски регистър, според които от април 2017 г. Маринов е съдружник заедно с четирима италианци във фирмата „Глобал Сервис Интернационалий”. Адресът ѝ е в апартамент на ул. „Судостроительная“ в Москва.

Съдружниците на Маринов в тази фирма също са политически обвързани. Лука Бертони и Джанматео Ферари са секретари на асоциацията „Ломбардия – Русия”, известна с близките до Кремъл позиции, които защитава.

Тя се ръководи от бившия журналист Джанлука Савоини, който е дългогодишен приятел и съветник на италианския вицепремиер, вътрешен министър и лидер на управляващата партия в Италия „Лига“ Матео Салвини, допълва българското издание. Според разследването на „Еспресо“ националистическата формация на Салвини е получавала финансиране от Москва, прикрито зад сделки за горива.

В края на 2017 г. Маринов и тогавашният национален координатор на „Атака“ и бивш главен секретар на МВР Светлозар Лазаров посещават централата на „Лига“ в Милано, където се срещат именно с Джанлука Савоини.

Руските връзки на Маринов също не са случайни, пише още „Капитал“. Той е съдружник в групата дружества „Виалиц“ („Лигал Хаус“, „БГ Фуудс“, „Акаунтинг хаус“), в които основен акционер е близкият до властите в Русия Виктор Родин.

Друго общо дружество между Христо Маринов и Виктор Родин е „Нова вита плюс“, което е регистрирано на домашния адрес на съветника на Сидеров в родния му Хасково. Там съдружници са още руснакът Александър Рапопорт, и латвиецът Исай Монгайтс, който разказва в немско списание на руски език за чудодейно лечение, което го е вдигнало на крака. В интервюто той заявява, че е почти инвалид от „служба в доблестните органи“, по време на която е изпадал два пъти в клинична смърт след раняване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране