07.03.2015 | 20:49
Гърците изглежда живеят на друга планета
Гръцките маниери слисват европейската дипломация

Изправено пред натиска на кредиторите, младото правителство на Алексис Ципрас предизвиква правилата на дипломацията, поддържайки нападателен стил, който изглежда се харесва на гърците, но често дразни европейските му партньори.

Въпреки широката усмивка на срещите с колегите си от ЕС, 40-годишният премиер Алексис Ципрас използва думи, които могат да прозвучат рязко в ушите им. “Гърция не трябва повече да бъде смятана за колония … тя има свой собствен глас, въпреки че това нервира някои като германския министър на финансите Волфганг Шойбле, който се изразява по унизителен за гръцкия народ начин”, заяви Ципрас пред парламентарната си група ден след постигането на споразумението за продължаване на помощта за страната миналата седмица.

Думите му, запазени главно за вътрешна употреба докато беше в опозиция, днес отекват силно на европейската сцена, където лидерът на лявата СИРИЗА иска да въплъти възвърнатото достойнство на своята страна, която преживя шест години на рецесия и безпрецедентни мерки за икономии. Външният министър Никос Кодзиас не остава по-назад: “Някои смятат, че Гърция ще продължи да получава плесници. Няма да го позволим”, заяви неотдавна той в радио интервю.

Бившият комунист Кодзиас започна мандата си в края на януари, обявявайки се за по-мек подход в санкциите срещу Русия във връзка с украинския конфликт. “Имаме правото да засилваме отношенията си със страни, от които Гърция може да има полза. Няма да вдигаме ръка, за да искаме разрешение като ученик в клас”, обясни той.

“Те не говорят езика на европейците, а свой собствен език”, констатира по отношение на новото правителство Манолис Алексакис, професор по политическа социология в университета в Крит. Популярният в медиите министър на финансите Янис Варуфакис се разсмя в сряда вечерта пред Френско-гръцката търговска камара: “казват, че не съм облечен по правилата на дипломацията…”, че “не се прави така”.

По време на маратона от срещи с големите от еврозоната миналия месец, гръцките преговарящи начело с Варуфакис раздразниха партньорите си, оставяйки да изтекат вътрешни документи за напрегнатите им пазарлъци. “Това е ужасно, гърците изглежда живеят на друга планета”, отбеляза тогава високопоставен европейски представител.

До ново раздразнение се стигна този уикенд, когато Алексис Ципрас обвини правителствата на Испания и Португалия, че са оглавили “агресивни консервативни сили”, които искали да доведат страната му до финансово задушаване по време на преговорите за продължаване на помощта.

“Много необичайна грешка според европейските критерии”, реагира говорителят на германския финансов министър Волфганг Шойбле. “Такъв вид изявления не се правят в Еврогрупата”, добави той.

“Гърция отслабва своите позиции с реториката си, трудна за разбиране за някой навън”, каза Шойбле по-рано тази седмица за телевизия А Ер Де (ARD).

На гръцкото обществено мнение обаче това поведение изглежда се харесва: според проучване, резултатите от което бяха публикувани в средата на февруари от близкия до СИРИЗА вестник “Авги”, 80 процента от анкетираните одобряват начина, по който Гърция води преговорите в Брюксел.

Други са по-малко снизходителни: “ние сме напълно изолирани, няма водеща линия и всеки министър се държи както си иска”, казва със съжаление Пасхос Мандравелис, политически коментатор на либералния всекидневник “Катимерини”, силно критичен към новото правителство. Според него този войнстващ стил се дължи по-скоро на липсата на опит, отколкото на стратегия.

Социалните мрежи и медиите се забавляват с пародии за мъжкия сблъсък между гръцките министри и и европейските им събеседници. Неотдавна по германската телевизия Цет Де Еф (ZDF) се появи сатиричен клип, който залага на клишетата за Германия и на тези за Гърция, в който Янис Варуфакис се появява като човек с лазерни очи, който яде деца, облечен в яке, направено от “кожите на малки немски овчарки”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране