25.03.2021 | 8:55
Ген. Тодор Бояджиев: Сравнението с петимата от Кеймбридж е анекдот
"Нивото на шпионската афера в София е много ниско"

„Търсенето на аналогия между случаите с петимата от Кеймбридж и шестимата от София звучи като анекдот“, коментира генералът от резерва Тодор Бояджиев, дългогодишен разузнавач, във връзка с разкритата от прокуратурата група за шпионаж в полза на Русия.

Според него е неадекватно да се търси аналогия между двата случая и опит „българската шпионска кокошка да добие статут на бързоног арабски жребец“ и по този начин да се търси признание.

Сравнението между двата случая бе направено от главния прокурор Иван Гешев.

„Главният прокурор каза, че това е безпрецедентно събитие от 1944 година насам, история, която може да се сравни само с разкриването на т.нар. Кембриджка петорка. Председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса ген. Симеонов препоръча на Иван Гешев да прочете книгите ми за Ким Филби“, каза Бояджиев пред БНР.

По думите му нивото на шпионската афера в София е било много ниско.

„Една от най-големите манипулации, когато се говори за разузнаване и шпионаж, е, че се втълпява невярното твърдение, че основната задача на шпионажа е да работи против врага. Истината е, че това е една от най-успешните форми за защита на националния интерес. Тъй като националните интереси не съвпадат, говорим за приятелско разузнаване. Затова САЩ слуша телефоните на Меркел и Макрон и т.н.“.

Ген. Тодор Бояджиев смята, че не само Русия разузнава в София

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране