06.04.2019 | 0:19
ГЕРБ бие шута на Пацо Терасата?
Управляващите внасят нови изисквания за заемане на поста - кандидатът трябва да е работил в службите

Апартаментгейт“ е вероятно да доведе и до смяна на ръководството на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Още в същия ден, в който премиерът Бойко Борисов призова всички, срещу които има проверки да се оттеглят временно, шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев мигновено излезе в отпуск, а часове след това от ГЕРБ са внесли промени в антикорупционното законодателство, с което предлагат нови изисквания, които трябва да покрива шефът на антикорупционната комисия.

Вносители на поправката са вече бившият шеф на правната комисия в парламента – Данаил Кирилов, който беше избран днес за правосъден министър, и депутатът от НФСБ – Христиан Митев.

Според внесените промени занапред пpeдceдaтeля нa KΠKOHΠИ трябва да има виcшe oбpaзoвaниe cъc cтeпeн мaгиcтъp и 10-гoдишeн юpидичecĸи или пpoфecиoнaлeн cтaж в cлyжбитe зa cигypнocт или зa oбщecтвeн peд, oт ĸoитo минимyм 5 гoдини нa pъĸoвoднa длъжнocт.

В момента по закон в изискването за заемане на поста е записано: „за председател на Комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най–малко 10 години юридически стаж.“

Така с новите поправки се отваря врата поста да заеме и представител на службите – ДАНС, МВР и т.н..

Кирилов и Митев са посочили като мотив за промяната да се постигне „огледалност и симетрия“ на изискванията спряво председателя на КПКОНПИ с тези за шефа на ДАНС и на членовете на Бюрото за Специални разузнавателни средства.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране