20.07.2015 | 15:17
ГЕРБ обезсмисли съдебната реформа
Управляващите вече държат само на разделянето на ВСС, прекия избор и по-голяма роля на инспектората на ВСС

Премиерът Бойко Борисов е възложил на председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов и на шефа на комисията за промени в конституцията Димитър Лазаров да се изготви документ под формата на декларация или решение, който да очертае подкрепа за трите основни промени в конституцията. Това съобщи Борисов след среща с лидера на АБВ Георги Първанов.

“Това, върху което считам, че може да се намери консенсус, е разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии, пряк избор на съдиите и прокурорите и по-голямата роля на инспектората”, обясни премиерът.

Според него сегашният законопроект за поправки в основния закон не трябва да бъде изтеглян, защото това ще забави промените. Поради тази причина той е възложил да се изготви декларация, която да бъде гласувана в четвъртък, ден преди гласуването на самите промени.

„Затова съм възложил на нашите юристи да се подготвят на срещите утре с ДПС и в сряда с БСП – такъв документ да им предложим и в четвъртък парламентът, ако бъде любезен, да гласува такава декларация по тези три точки, да има съгласие- това е едно джентълменско споразумение и в петък да мине на първо четене промяна в конституцията“, каза Борисов.

По думите му отлагането във времето и изтеглянето на сегашния законопроект няма да бъде добър знак. „Надявам се, че с другите политически партии, ако намерим общ език и те подкрепят подобен документ, то в четвъртък да минем на този „Б вариант” – чрез декларация да минем на тези промени“, заяви премиерът.

И допълни, че след това има елементи, които са спорни за различните политически партии и спокойно може да се направи един експертен съвет за това. „Важен е политическият знак, не на мен, на кабинета, ако съумеем по тези три стъпки, които и президента Плевнелиев подкрепя, да намерим такъв консенсус, ще бъде много благодарен“, заяви Бойко Борисов.

Лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че разбира това решение на Борисов като готовност за отказ от редица пунктове, заложени в проекта за промени, които са били оспорени от АБВ. “Говорим за свиването мандата на магистратите, говорим за явното гласуване, говорим за възможността всеки път да пита Конституционния съд и редица други неща. На практика аз виждам един стремеж да се редуцира конституционното предложение с две трети. Дали е така, ще покаже анализът”, коментира Първанов.

Междувременно “Протестна мрежа” пусна онлайн платформа за граждански контрол “Питай депутат”. На сайта http://www.pitaydeputat.com всеки може да види каква позиция е решил да заеме депутатът от неговия избирателен район. Всеки с достъп до интернет може да зададе въпрос на някой от 240-те депутати и да получи отговор за позицията му по дадена тема, в случая – конституционните поправки за съдебна реформа.За да бъде изпратено запитване, човек трябва да избере името на конкретен депутат, след това да даде свой имейл за връзка и своето име. Генерира се автоматично писмо. “

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране