19.01.2021 | 20:58
ГЕРБ променя закон, за да запази морските сараи на Доган
Скандалните промени са внесени от Вежди Рашидов и други 5 депутати от партията на Бойко Борисов

Депутати от ГЕРБ са внесли законови промени, за да се запази лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган на плажа в „Росенец“.

Те са в Закона за рибарството и аквакултурите и на практика засягат само преходните и заключителни разпоредби. С тях обаче се пренаписва Законът за морските пространства, вътрешни водни пътища и пристанищата. Така излиза, че строеж или части от строежи, които са сгради за сезонно ползване и граничат с рибарски или специализирани пристанища, не подлежат на премахване и са допустими. Постройките все пак трябва да изпълняват няколко условия, като например да са в територии с одобрен Общ устройствен план, да съответстват на „общата структура и преобладаващия режим на територията“ и да не са опасни и негодни за ползване. Освен това в промените се посочва, че производства, започнали преди влизането в сила на закона, се прекратяват. Към законопроекта няма мотиви.

Запознати заподозряха, че имението на Доган лесно може да се възползва от поправката, подобна опасност има и за други „сезонни“ обекти край морето. Двуетажната къща до пясъка бе обявена вече за незаконна и има заповед за премахването й от община Бургас още през миналия август. До разрушаването й не се стигна след решение на Върховния административен съд. Следваща стъпка за запазването й е именно подготвяната законова промяна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране