14.12.2018 | 8:35
Гергов си получи 43-те млн. лв. за Дупката във Варна
Все още общината не е посочила мениджъри и не управлява закупеното дружество и на този етап дори няма отразени промени в ТР

Администрацията на Варна е превела цялата сума за откупуването на 100% от „гьола” на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, съобщи Капитал. Цената, която кабинетът отпусна от джоба на данъкоплатците, за да финансира морската столица за имота. Тя придобива дружеството Централен универсален магазин (ЦУМ)-Варна.

Сумата за Дупката е в размер на рекордните 43,2 млн. лв. за 3 дка площ. Само преди година имотът бе оценен за 9.4 млн. лв., или с 4.5 пъти по-малко. Истинската стойност е 0, тъй като неправомерно е раздържавен археологически обект, а всеки такъв по закон може да бъде единствено държавна собственост.  До сделката се стигна след предложение на ОС с гласовете на на ГЕРБ и ДПС, но при съпротивата на БСП, в която членува самият Гергов. Веднага след това, без дебат, правителството взе решение да осигури парите от бюджета, т.е. от джоба на  всички данъкоплатци. Още тогава варненски общински съветници се обърнаха към съда, но получиха отпор от магистратите – безпрецедентно решение 30 мин. след внасяне на иска.

Оказва се, че сумата, която Гергов получи, също в рекордно кратки срокове, е преведена за изкопа. Въпреки решението на съда въпросните 43,2 млн. лв са дадени съвършено незаконно. Обектът не е бил годен за продажба, тъй като е археологически обект. Той стои неизползван от края на 80-те години на м.в., когато там не започва строежът на търговски център. Проектът е замразен, след като на мястото са открити археологически находки. Гергов бе собственик на Дупката повече от 10 години, но намеренията му да постои там ЦУМ останаха нереализирани. Т.е. сега с бюджетни пари всички ние покрихме загубите от несполучливата инвестиция на бизнесмена- свинар.

Въпреки, че Гергов вече е получил парите си, все още общината не е посочила мениджъри и не управлява закупеното дружество и на този етап дори няма отразени промени в ТР. Тепърва ОС-Варна ще обсъжда кой да бъде назначен в закупеното дружество

Цената, която бюджетът отпусна за ЦУМ-Варна се основаваше на хипотезата, че имотът може да бъди застроен 100% и в него може да се изгради четириетажна сграда с три нива подземни гаражи, магазини и офиси. Такова твърдение обаче не издържа критика именно, защото теренът е археологически обект със забрана за строителство, което е и причината Гергов да се отърве от него.  Анализ сочи, че при изчисленията разходите за виртуалната сграда са били занижени, а приходите от пазарната й реализация – завишени.

Липсата на пазарна логика се потвърждава и от и уточнението, че Община Варна изобщо не планира да строи на мястото на Дупката офиси или магазини, а това сваля до нула възвръщаемостта на инвестицията от над 43,2 млн. лв. Обявените до момента планове са след конкурс на мястото да бъдат изградени само паметник на братята Кирил и Методий и триетажен подземен паркинг, който ще бъде незаконен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране