22.01.2021 | 15:45
Германия категорична: „Северен поток“ 2 остава въпреки САЩ и случая с Навални
Берлин приема за сведение резолюцията на Европейския парламент и потвърждава несъгласието си с Вашингтон

Германското правителство прие за сведение резолюцията на Европейския парламент, призоваваща за спиране на строителството на газопровода „Северен поток 2“ поради ареста на Алексей Навални, заяви говорителят на кабинетът Стефан Зайберт. „Федералният канцлер Ангела Меркел говори по тази тема вчера (бъдещето на“ Северен поток 2 „), няма какво да добавя към това. Знаем за решението на Европейския парламент“, заяви Зайберт на брифинг в петък.

Ден по-рано Меркел заяви на пресконференция, че позицията й по „Северен поток 2“ не се е променила. Тя отново нарече американските санкции срещу този проект неподходящи, но изрази готовността си да преговаря с новата администрация на САЩ по темата за газопровода.

Депутатите от Европейския парламент в четвъртък приеха резолюция във връзка с ареста на Навални, в която настояват Европейският съюз „незабавно да възпрепятства завършването на проекта“ Северен поток 2 „, както и“ разумно да засили „ограничителните мерки срещу Руската федерация във връзка с задържането му.

На практика Германия не е съгласна да спре проекта на каквото и да е основание. Независимо от силният натиск на САЩ и поредицата, включително и реални санкции, то проекта продължава. Наскоро приключи работата в изключителната икономическа зона на Германия.

„Северен поток-2“ е тръбопровод под Балтийско море на стойност 10 милиарда евро и ще удвои доставките на руски природен газ до Германия, най-голямата икономика в Европа. Той отдавна е в полезрението на САЩ, и по-специално на администрацията на вече бившият американски президент Доналд Тръмп, която яростно критикуваше европейските държави за тяхната енергийна зависимост от Русия.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране