26.07.2019 | 10:26
Гешев скромно: Аз правя неща, които другите могат само да обещаят
Той не се притеснява от други номинации за главен прокурор

„От какво да ме притесняват номинациите? С риск да звучи по интересен начин ще кажа едно нещо – аз правя неща, които другите могат само да обещаят”. Това обяви скромно кандидат-главния прокурор Иван Гешев в интервю по Нова тв. Така той отговори на въпрос дали се притеснява, ако се появи и друга номинация.

По повод организирания протест пред ВСС от партия „Демократична България”, Фейсбук общността на българските адвокати, Инициатива “Правосъдие за всеки” Иван Гешев коментира: „Не следя политически събития, не съм в час с политическия дневен ред“.

Той информира, че след като името на фирмата беше свързано с хакерската атака срещу НАП и изтичането на данните на милиони българи, всички служители на „Тад груп” подадали молби за напускане. „Напуснали са вероятно по лични причини, защото не се притесняват от нищо. Това по никакъв начин не изключва наказателната отговорност, защото са иззети всички работни компютри на всички служители. Ще се работи и с всички, които са работили във фирмата в последните 2 години. След декрептиране на компютрите, ако се съберат доказателства за извършено престъпление, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност”, обясни Гешев.

В четвъртък Спецпрокуратурата повдигна обвинение в тероризъм срещу компютърният специалист Кристиян Бойков, собственика на “Тад груп” Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков.

Гешев пак обяви, че са констатирани 500 хил. пароли и 500 хил. имейли. „Това едва ли може да се впише в термина „законно” и едва ли доброволно е предоставено на тази фирма. Факт е, че е осъществявано нерегламентирано търсене в тази база данни. Тези неща и други, които нямам право да коментирам, ни дава основание да мислим, че има две направления на дейността на фирмата. Едното е осъществяване на киберрекет, а втората насока е, че тези технически възможности за този киберрекет са използвани и надградени за осъществяване на кибертероризъм”, добави зам.-главният прокурор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране