05.04.2020 | 20:38
Глобите за нарушения като разходка в парка падат от 5000 на 300 лв.
Предвижда се и спиране на субсидиите за партиите за периода на извънредното положение

Глобите за нарушения на ограниченията, свързани с извънредното положение, ще бъдат драстично редуцирани, съобщи председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

„Редуцирането на глобите ще се отнася за другите мерки, извън нарушението на мярката за карантина. Там глобата остава 5000 лева. Например, една разходка в парка ще струва на този, който бъде хванат, 300 лева. При повторно нарушение – тази глоба ще бъде 1000 лева“, каза Стоянова.

Предложението за редуциране на глобите бе внесено снощи от депутати от ГЕРБ. То предвижда по-висок размер на глобата – между 1000 и 2000 лева – при повторнонарушение.

За юридически лица се предвижда санкцията от 15 000 лева да бъде намалена на от 500 до 2000 лева при първо нарушение лв. и от 2000 до 5000 лева при повторно нарушение.

Нарушенията, за които се налагат тези санкции, са посещение на паркове и струпване на хора при физическите лица и неспазване на ограничителните мерки при търговските обекти.

Новите текстове бяха приети в неделя от парламентарната правна комисия при обсъждането за второ четене на Закона за меркитеи действията по време на извънредно положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март.

ГЕРБ предлага и спиране на държавните субсидии за политическите партиипо време на извънредното положение, а от икономисаните средства да се разходват само за борба с covid-19 и лечение на заразени лица.

От ГЕРБ предлагат още при забава за плащане на задължения на частноправни субекти, длъжниците по договори за кредит, лизинг и други форми на финансиране, предоставени от банки и други кредитни институции да не се начисляват лихви за забава и неустойки, а задължението да не може да бъде предсрочно изискуемо, както и да не може да се изземват вещи на длъжниците, посочва Атанасова.

Предвидени са изключения по отношение на процесуални и съдебни срокове, както и намаляване на санкциите в Закона за здравето, се посочва в поста на депутата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране