12.05.2020 | 23:43
Горанов подава оставка?
Според Бойко Борисов, причината затова може да стане ДДС за ресторантьорите

Ако Горанов не е съгласен с намалението на ДДС-то за ресторантите, да си дава оставката и продължава нататък. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира по време на извънреден брифинг в парламента противоречието си с финансовия министър относно намаляване на данък добавена стойност за заведенията от 20 на 9%.

Той обясни, че става дума за политическо решение, което е продиктувано от ситуацията с кризата в икономиката.

Министърът на финансите Владислав Горанов неведнъж е отказвал да намали ДДС-то за този бизнес, но днес, Борисов не се съобрази с него и обеща на ресторантьорите ДДС-то да бъде намалено. На въпрос от журналисти дали Борисов няма доверие в собствения си финансов министър, министър-председателят отговори: „Имам му доверие. Но той не ми е началник, аз съм му началник. Който не е съгласен – дава оставката и отива нататък. Всеки може да си каже мнението, но когато цял бранш си го поставил под натиск, сметката ще я направим наесен. И тогава вече, ако нямаме достатъчно приходи, да заповядат колегите от БСП да вдигнат данъците, да ви съберат парите, да ги похарчат и тогава пак ще говорим“.

Борисов не скри, че и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова не е била съгласна с намаляване на ДДС-то. Въпреки това мнението на повечето депутати от ГЕРБ е надделяло.

По-късно от пресцентъра на Министерския съвет изпратиха съобщение до медиите, че намалените данъчни ставки за заведенията ще влязат в сила от 1 януари 2021 г. Премиерът дал дума и нямало да отстъпи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране