18.01.2015 | 22:05
Гръцки банки искат спешна помощ преди изборите
Юробанк и Алфа банк са отправили искане за достъп до фонда за извънредно осигуряване на ликвидност

Две от големите гръцки банки са първите, поискали разрешение да използват средства от националния фонд за извънредни случаи. Това става на фона на съобщения за засилено изнасяне на капитали от страната седмица преди извънредните парламентарни избори, на които се очаква да победи Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА). Още не е сигурно обаче, че тази смес от комунисти, троцкисти и няколко леви движения ще успее да състави правителство.

Юробанк (Eurobank Ergasias SA) и Алфа банк (Alpha Bank AE) са отправили искане за достъп до фонда за извънредно осигуряване на ликвидност (ELA), като според атинския вестник „Катимерини“ в следващите дни така ще постъпят още гръцки банки. ELA представлява система за отпускане на спешни заеми от централните банки към търговските банки, като гръцките бяха силно зависими от тези средства в пика на кризата през 2012 г.

„Катимерини“ обяснява, че към ELA се прибягва, когато банката има недостиг на средства или неподходящо обезпечение, за да може да тегли от Европейската централна банка. „Ню Йоркс таймс“ посочва, че ELA отпуска средства само на ликвидни банки. Цената на кредите от ELA е по-висока от заемите от Европейската централна банка (1.55% срещу 0.05%) и за отпускането им е нужно одобрение от ЕЦБ във Франкфурт. Според „Катимерини“ ЕЦБ ще обсъжда искането следващата седмица.

„Ройтерс“ припомня, че това става една година след като ключови за банковата система на Гърция институции прекратиха зависимостта си от ELA. Агенцията допълва, че друга причина за проблемите с ликвидността е слабият интерес на инвеститори към купуването на гръцки държавни облигации. Правителството зачести с емисиите и когато чужденците не искат, гръцките банки са под натиск да запълнят мястото им.  „Файненшъл таймс“ добавя още един фактор – че заради изчакване да видят какво ще стане на 25 януари чуждестранните банки са предпочели да замразят репо сделките с гръцки банки и това допълнително свива ресурсите им.

Мярката е предпазна

Ръководители в Юробанк и Алфа банк казват пред „Ройтерс“, че мярката е предпазна и е свързана също с експозицията им към ипотечни кредити, отпуснати в швейцарски франкове. „Катимерини“ смята, че други около 1.5-2 млрд. евро за изгубени заради ниския курс на еврото спрямо долара.

„Поисканите средства все още не са използвани и не предвиждаме в близко бъдеще да ни трябват, тъй като има достатъчно обезпечение, за да теглим от фондовете на Европейската централна банка“, казва източник на „Ройтерс“ от Юробанк, пожелал анонимност. „Експозицията към швейцарския франк е една от причините, но не основната“, допълва той. В четвъртък централната банка на Швейцария изненадващо се отказа да поддържа коридора, в който националната валута бе обвързана спрямо еврото, и франкът рязко поскъпна с близо 30%.

Гръцките банки имат експозиция към кредити – предимно ипотечни – отпуснати в швейцарски франкове, в рамките на 2-4% от общия си кредитен портфейл. При Юробанк обаче този показател е около 11%, или 5.7 млрд. евро, сочат данните на Euroxx Securities, цитирани от „Ройтерс“. Финансовият министър на Гърция Гикас Хардувелис бе главен икономист в тази банка, преди да се присъедини към правителството на Андонис Самарас миналия юни. Говорител на Националната банка на Гърция – най-големият частен кредитор, каза, че банката няма планове да иска спешно финансиране от централната банка, „защото нямаме нужда“.

В петък акциите на Юробанк поевтиняха с 8%, на Алфа банк – със 7%, а индексът за банковия сегмент на Атинската борса слезе със 7%. „Ройтерс“ посочва, че заемането на средства от ЕЦБ от страна на гръцките банки расте през последните месеци – през ноември то се е увеличило с 2.3% до 44.9 млрд. евро, а данните за декември се очаква да покажат над 50 млрд. евро.

„Блумбърг“, която също съобщава за искането за спешна помощ, обръща внимание, че според два нейни източника само през януари депозити за над 4 млрд. евро са били изнесени от Гърция. През декември – месец, в който традиционно депозитите растат – са били изтеглени около 3 млрд. евро, а откакто открито се заговори за извънредни парламентарни избори, сумата е надхвърлила 7 млрд. евро. През ноември общо депозитите в гръцките банки са възлизали на 164.3 млрд. евро според данни на централната банка.

Агенцията потвърждава, че средствата няма да се ползват от Юробанк и Алфа банк, но допълва още един мотив – че според оценка на централната банка на страната те може да се нуждаят от средства в следващите седмици.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране