27.01.2015 | 15:02
Граждани пуснаха жалба срещу рекламите на “Булгартабак”
Кампанията представлява директна реклама на цигарения холдинг на ДПС

Жалба срещу рекламната кампания на “Булгартабак Холдинг”, представяна като кампания за борба с контрабандата, подадоха до Националния съвет за саморегулация група граждани, сред които известни блогъри, рекламен експерт, студенти по право и журналистика.

Според жалбата кампанията е в грубо нарушение на Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в България, според които “всяка търговска комуникация трябва да бъде изготвена с чувство на отговорност към потребителя и обществото”, както и на действащото национално, европейско и световно законодателство във връзка с тютюнопушенето и вредата от цигарите.

“Замаскирана зад привидно благородна цел, а именно борбата с контрабандата, тази кампания е реално груб опит да се заобиколят всички съществуващи регулации и представлява директна реклама на най-големия производител на български цигари”, пишат жалбоподателите. И допълват, че прокрадващото се реално послание на кампанията е “Купувайте само легални цигари на “Булгартабак”, за да предотвратите цялото това зло”.

Посочени са 5 основни точки, заради които кампанията е напълно недопустима. Сред тях са скандалните внушения за асоциация на бременност, деца и родителство с цигари и пушене, връзката единствено на контрабандата с проблемите с организираната престъпност и събираемостта на данъците у нас и др.

Партньорската роля на Министерство на финансите и Агенция “Митници” също е определена като “скандална”, тъй като поощрява изгражданото с десетилетия монополно положение на “Булгартабак” и подкрепа модела “КОЙ”. Припомнена е и бурната и еднозначна реакция в социалните мрежи и водещи медии, където кампанията беше осъдена, включително и в авторски текстове от водещи журналисти.

Според подалите сигнала граждани главното усещане, което кампанията оставя у зрителите е, че именно те са “виновни за това да има организирана престъпност, да няма детски градини, пенсиите да са ниски и изобщо – за всичко, което не е наред в България, а потреблението на стоки и услуги от лафките на мафията са единствения начин нещата да вървят”.

Национална кампания на “Булгартабак”, която стартира на 15 януари с клипове по националните телевизии, плакати и билбордове, предизвика множество въпроси и реакции в социалните мрежи. Първите коментари бяха, че частна фирма с неизвестен (официално) собственик се рекламира официално с помощта на държавата, чиито институции на практика я легитимират като едва ли единствената тютюнева компания, която не произвежда и не търгува контрабандно.

Логото и името “Булгартабак” са изписани на всички рекламни материали редом до тези Министерство на финансите и Агенция “Митници”, в чиито правомощия е да се борят с контрабандата, както и на “Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010” и “Асоциация на производителите на ориенталски тютюни”.

Миналата година “Булгартабак” смени собственика си. Контролът над основния акционер “БТ инвест” мина към офшорката “Ливеро Естаблишмънт”. До лятото на миналата година за реални собственици на производителя на цигари се сочеха банкерът Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски. След раздора между тях Василев намекна, че холдингът е останал под контрола на Пеевски и дори обяви, че дружеството се източва.

1 коментар

  1. тезчервенидомати каза:

    По начина на изказване на тая “група граждани” си личи комсомолския почерк на небезизвестната ПР организация на Плевнелиев и Прокопиев – Протестна мрежа. Интересно защо тоя път са се подписали като “група граждани”, да не би да ги разпозна публиката, че не никаква група граждани, а театрална трупа с бюджет, но доста бездарни актьори и сценаристи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране